miercuri , 1 decembrie 2021 2:31 am
Iasi booked.net
-1°C

Aproximativ 60% dintre femeile din Europa susțin că au fost victime ale sexismului la locul de muncă

Circa 60% dintre femeile din Europa spun că au fost victimele cel puţin unei forme de violenţă sexuală sau sexistă la locul de muncă, potrivit unui studiu al IFOP pe un eşantion de 5.000 de femei realizat în cinci ţări şi publicat sâmbătă, relatează AFP.

21% dintre femei spun că au avut de-a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni (şi chiar 42% în rândul celor cu vârste sub 30 de ani), potrivit acestui studiu realizat pentru Fundaţia Jean-Jaures şi Fundaţia europeană de studii progresiste (FEPS).

Nu mai puţin de 11% dintre respondente (9% în Franţa şi 15% în Spania) susţin chiar că au avut un raport sexual „forţat sau nedorit” cu cineva din mediul lor profesional. O cifră care scoate în evidenţă „zona gri care poate exista în jurul consimţământului„, atunci când acesta poate „fi obţinut într-un context de subordonare, intimidare sau manipulare„, susţin autorii în acest studiu realizat în Franţa, Germania, Italia, Maria Britanie şi Spania.

Violenţele sexiste care ar putea părea cele mai puţin grave sunt cele mai frecvente: 46% dintre femei au fost vizate de „fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente„, o rată care urcă până la 56% în Germania. Nu mai puţin de 26% dintre acestea susţin că s-au confruntat cu astfel de gesturi sau cuvinte „în mod repetat„.

În plus, 9% dintre femei spun că au suferit cel puţin o dată „presiuni” din partea unui coleg pentru a obţine de la ele un „act de natură sexuală” (de exemplu un raport sexual în schimbul unui loc de muncă sau al unei promovări) şi 18% spun că li s-a impus „cel puţin o dată” contacte fizice precum o mână pe fese, o îmbrăţişare forţată sau un sărut furat.

Autorii acestor gesturi sau cuvinte deplasate nu sunt neapărat superiori ci pot fi colegi de acelaşi nivel ierarhic, sau chiar persoane din exteriorul societăţii, precum furnizori. şi există situaţii în care femeilor li se oferă cadouri „jenante„.

Autorii notează că „o foarte scăzută minoritate de victime ale hărţuirii la locul de muncă reuşesc să spargă zidul de tăcere„. Numai 13% dintre femeile care au fost atinse şi 16% dintre cele asupra cărora s-au făcut presiuni pentru raporturi sexuale spun că au discutat cu un interlocutor capabil să rezolve problema la nivel interne, precum un superior ierarhic sau un sindicalist.

Studiul IFOP a fost realizat printr-un chestionar online, în aprilie 2019, pe cinci eşantioane de peste o mie de femei de peste 18 ani, în cinci ţări ale Uniunii Europene.

Recomandări

A forţat intrarea în România pentru un loc de muncă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat și reținut un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *