Aproximativ 2.000 de cereri pentru echipamente de oxigenoterapie, o dată cu pandemia de COVID. Ieșenii au beneficiat mai ușor de anumite servicii ale CAS Iași

Date:

Reprezentanții CAS Iași au constatat că pandemia de COVID-19 a crescut numărul cererilor pentru echipamentele de oxigenoterapie.

Demersurile pentru contractarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative și de obținere a dispozitivelor medicale au fost simplificate odată cu pandemia de COVID-19. Echipamentele de oxigenoterapie au fost cele mai solicitate de către beneficiari

Începând cu data de 1 martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență din cauza pandemiei COVID-19, a fost facilitat accesul către servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative. De asemenea, a fost simplificat și demersul de obținere a dispozitivelor medicale. Posibilitatea transmiterii în format electronic a documentelor necesare pentru emiterea deciziilor de aprobare a făcut posibil acest lucru. Comparativ cu anul 2019, numărul beneficiarilor a crescut simțitor. În Iași sunt, în total, 24 de firme de îngrijiri medicale la domiciliu, dintre care una este de îngrijiri paliative. Anual se îngrijesc la domiciliu o medie de 4.000 – 4.500 de pacienți care nu se pot deplasa și care nu au alte condiții de îngrijire.

În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași au constatat o creștere cu 7 la sută a solicitărilor pentru echipamente de oxigenoterapie. Totodată, s-a observat scăderea într-un procent similar al numărului de solicitări pentru proteze ORL și dispozitive ortopedice. În total sunt 12 tipuri de dipozitive medicale pentru care s-au emis cereri. În anul 2020 au fost depuse 5.751 de cereri și au fost emise 5.557 de decizii. De altfel, în cursul anului trecut nu au fost înregistrate întârzieri în aprobarea obținerii de către asigurați a dispozitivelor medicale solicitate.

Printre dispozitivele medicale cele mai solicitate se numără peste 1.000 de decizii pentru proteze ORL, 770 pentru protezare stomii și 504 dispozitive de mers. Din cele 194 de solicitări pentru dispozitive medicale pentru care nu au fost emise decizii de aprobare, la data de 31 decembrie 2020, fac parte cereri pentru care deciziile au fost emise ulterior, la expirarea termenului de înlocuire și cereri pentru care a fost solicitată prelungirea termenului de valabilitate a deciziei.

Începând cu 01.03.2020, odată cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României, au fost facilitate serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative, fiind creată posibilitatea transmiterii în format electronic a documentelor necesare emiterii deciziilor de aprobare. În anul 2020, comparativ cu anul 2019, numărul de asigurați beneficiari de servicii de îngrijiri la domiciliu pentru care s-au eliberat decizii de aprobare în urma unei recomandări medicale a crescut de la 2.039 la 2.167, iar numărul pacienților care au beneficiat de îngrijiri paliative la domiciliu a crescut de la 37 la 158.

De asemenea, numărul mediu de zile de îngrijiri medicale a crescut de la 31 de zile la 35 de zile, iar cel pentru îngrijirile paliative, de la 13 la 19, în timp ce suma decontată a crescut de la 4.218.000 lei la 4.816.000 lei. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu constituie o alternativă mai ieftină în sistemul de asigurări sociale de sănătate ce a fost creată pentru asigurații care necesită servicii medicale, dar au o capacitate limitată de a se deplasa pentru a putea beneficia de anumite tratamente de durată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Curse regulate spre AEROPORT și înapoi în ORAȘ cu autobuzul 50

Dacă aveți programate călătorii cu avionul, nu uitați că...

RAFILA, noi săgeți către Arafat: „Noi de unde să știm că nu mai sunt BANI la UPU, dacă dânșii nu ne notifică?”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat din nou, luni,...

Ședință CJ IAȘI: Teatrul “Luceafărul” va intra într-un amplu proces de reabilitare și MODERNIZARE

Consiliul Județean Iași a votat astăzi, în ședință ordinară,...