marți , 14 iulie 2020 6:39 pm
Iasi booked.net
-1°C

Aparatul de testare COVID-19 a Spitalului Județean Vaslui a fost autorizat: probele nu vor mai fi trimise la Iași

Aparatul Real Time PCR de depistare a infecției cu noul coronavirus a primit autorizația de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Vaslui, astfel că toate testele făcute la Spitalul Județean Vaslui vor fi analizate pe loc, iar rezultatele vor fi date după doar câteva ore.

Aparatul a fost montat în laboratorul de biologie molecularã al SJU Vaslui si a fost cumpãrat din donatii si sponsorizãri fãcute de comunitatea localã, informează vremeanoua.ro.

Aparatul Real Time PCR pentru prelucrarea probelor SARS-COV-2 poate prelucra, zilnic, în medie, 50 de probe. Potrivit managerului Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, testele vor fi fãcute pacientilor care ajung la Spitalul Judetean, cadrelor medicale, cât si altor persoane din judet care fac parte din anchetele epidemiologice ale Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.

“Prioritatea zero a corpului medical al spitalului a fost si rãmâne grija fatã de pacienti si dorinta de a asigura asistenta medicalã la cel mai înalt nivel calitativ. Rezultatele sunt cu atât mai impresionante cu cât un laborator de biologie molecularã se organizeazã în câteva luni. Noi, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, am reusit sã facem asta într-o lunã. Suntem la început, presiunea este foarte mare, dar suntem motivati sã luptãm cu toate resursele pentru a iesi învingãtori. Prin efortul nostru, al tuturor, fie cã vorbim de cadrele medicale, fie cã vorbim de cei care au fãcut donatii, pacientii vor putea primi rezultatele în timp mai scurt, iar asta ar putea conta decisiv în salvarea de vieti omenesti”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Pentru cã în ultimele sãptãmâni au fost mai multe discutii în mediul online cu privire la durata mare de timp necesarã instalãrii acestui laborator, am încercat sã aflãm câteva rãspunsuri de la Daniela Clãtinici, presedintele Asociatiei Spitalul Judetean Vaslui, prin intermediul cãreia s-au fãcut toate achizitiile. ” Au fost discutii, inclusiv pe pagina de facebook a spitalului, însã lumea trebuie sã înteleagã cã în tot acest demers al nostru, am fost nevoiti sã urmãm mai multi pasi. Un aparat Real Time PCR nu e ca o masinã, la volanul cãreia te urci imediat dupã ce ai cumpãrat-o. Nu a fost deloc usor pentru cã pe lângã criza financiarã, ne-am lovit si de o presiune foarte mare care este pe piatã. Demersul nostru a pornit pe 19 martie, când am început strângerea fondurilor, iar dupã o sãptãmânã am avut convingerea cã putem sã-l ducem la bun sfârsit. Azi, dupã o lunã, am pus la punct un laborator de biologie molecularã, de la cap la coadã. La ora asta, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se pot face teste moleculare pentru depistarea COVID-19. Activitatea Laboratorului de biologie molecularã va fi coordonatã de doamna doctor Carmen Vechiu, care a sustinut un training în cadrul Laboratorului de biologie molecularã din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti. Aparatul Real Time-PCR a costat aproximativ 340.000 de lei cu tot cu 1000 de kituri de testare, însã costurile au crescut odatã cu achizitionarea fiecãrei componente a laboratorului. Dupã ce vom asigura toate necesitãtile acestui laborator si vom achita costurile, vom afisa toate cheltuielile pe pagina de facebook a spitalului. Aceastã investitie foarte importantã în lupta cu COVID-19 nu ar fi fost posibilã fãrã sprijinul celor care au fãcut donatii, si cãrora le multumim pe aceastã cale”, a declarat Daniela Clãtinici, presedintele Asociatiei Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, potrivit sursei citate.

loading...

Recomandări

Dacă sistemul medical intră în colaps, vom asista la o tragedie italiană, dar una în care sistemul nu poate răspunde ca acolo

Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *