luni , 25 mai 2020 8:16 am
Iasi booked.net
-1°C

ANPC: E bine să ne ferim! Alimentele să se vândă ambalate, în această perioadă

In timp ce majoritatea autoritatilor se rezuma sa ne indemne doar sa pastram distanta fata de ceilalti, sa ne spalam des pe maini si sa dezinfectam suprafetele pe care le atingem, Protectia Consumatorului ne atrage atentia ca si atunci cand ne cumparam alimente ar trebui sa ne pazim de noul coronavirus.

Iata care sunt riscurile, cum sa le evitam, dar si cat de greu iau autoritatile statului o decizie pentru a-i proteja pe romani, relatează ziare.com.

Pana la acest moment, autoritatile sanitare internationale – de la Organizatia Mondiala a Sanatatii pana la Autoritatea Europana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) – au comunicat ca noul coronavirul, SARS – CoV -2 rezista pe suprafate. Iar intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine se arata ca virusul poate rezista si zeci de ore pe carton, plastic sau metal.

Ce inseamna acest lucru? Ca daca cineva a tusit sau a stranutat peste o bara de sprijin din metrou, spre exemplu, cei care ating acea suprafata risca sa ia virusul. Daca il si iau intr-adevar sau nu, depinde de mai multi factori, dupa cum au explicat pe larg surse medicale consultate de Ziare.com. Printre acesti factori se numara: perioada de timp care s-a scurs de la contaminarea suprafetei, dar si rezistenta fiecarui organism la contaminare.

Intrebarea este: daca putem lua virusul de pe suprafete de metal sau plastic, nu cumva l-am putea lua si de pe suprafetele unor alimente, in special daca ele sunt neambalate? Cu alte cuvinte, de ce ar rezista virusul in cantitate infectanta pe o suprafata din plastic sau metal, dar nu si pe coaja unei franzele neambalate (care ulterior nu poate fi decontamiata inainte de consum) sau pe salamul care a fost feliat in magazin si peste care a tusit un vanzator sau un client infectat cu SARS-CoV-2?

EFSA, spre exemplu, nu spune clar ca una ca asta nu s-ar putea intampla. Ci doar ca pana acum nu s-a demonstrat asa ceva. Spre exemplu, pe site-ul Autoritatii se arata ca directorul stiinfic dr. Marta Huges a precizat, cu privire la acest subiect:

„Experientele din precedentele epidemii de coronavirusuri inrudite, cum ar fi SARS-CoV si MERS-CoV arata ca transmiterea prin consumul de alimente n-a avut loc. La acest moment, nu exista dovezi care sa sugereze ca (acest – n.red.) cornavirus e diferit, din acest punct de vedere”.

Interesant este insa ca, potrivit unui articol aparut in MedRxIv si ulterior in gastrojournal.org si accesibilizata in premiera pentru publicul din Romania, in februarie, de publicatia Raportul de garda, se arata ca, totusi, SARS-CoV-2 a fost identificat in probe de scaun ale pacientilor infectati. Sa fie asta o dovada ca persoanele respective ingerasera alimente contaminate? Iata ce a transmis publicatia romaneasca, cu privire aceasta chestiune:

„Virusul a fost identificat in 53.42% dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienti. In plus, probele au ramas pozitive la 23.29% dintre acestia, dupa ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Aceasta observatie conduce la ipoteza infectarii prin consumul de alimente contaminate cu coronavirus, care nu a fost insa confirmata„.

Cu toate astea, teoria nu a fost nici infirmata, pana la acest moment. N-ar fi oare nevoie ca cineva sa scrie undeva, negru pe alb, „s-a dovedit clar ca SARS-CoV-2 nu se poate transmite de pe suprafete contaminate ale alimentelor”?

Multi dintre noi, oameni fara pregatire medicala, simtim nevoia ca specialistii romani si straini sa ne explice, accesibilizand informatiile stiintiice, de ce virusul poate rezista pe metal, plastic sau carton in cantitate infectanta, dar nu si pe suprafata unei franzele, a unei tomate sau a unei felii de salam peste care, in timpul ambalarii, a tusit un vanzator infectat cu SARS-CoV -2.

loading...

Recomandări

PROGRAM SPECIAL DE PAȘTE AL MAGAZINELOR DESCHISE DIN PALAS ȘI IULIUS MALL IAȘI. TOTUL PENTRU SĂRBĂTORI, O SINGURĂ DESTINAȚIE

Anul acesta, sărbătorile de Paște sunt diferite, însă noi suntem mai uniți și mai apropiați! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *