duminică , 26 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

Alertă pe braţul vechi al Jijiei: mii de pești morți prin sufocare

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi împreună cu cei de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, filiala Iaşi continuă intervenţia pentru colectarea materialului piscicol şi a algelor, pe sectorul canalului de desecare amenajat pe albia braţului vechi al râului Jijia aflat în administrarea ANIF.

 

În data de 28 iulie 2018 Administraţia Bazinală e Apă Prut-Bârlad a fost sesizată cum că pe canalul de desecare amenajat pe albia braţului vechi al râului Jijia există mortalitate piscicolă. Sâmbată (28 iulie 2018) şi duminică (29 iulie 2018) echipe formate din personal al serviciului de Gestiune, Monitorizare şi Protecţia Resurselor de Apă, Laborator de Calitate a Apei au fost în teren şi au prelevat probe de apă din trei secţiuni ale canalului de desecare: pod Zbieroaia, zona staţie pompare ANIF – Gorban şi râu Jijia Veche amonte confluenţa râu Prut.

Rezultatele obţinute prin analizarea indicatorilor de calitate a apei a probelor prelevate  indică un nivel scăzut de oxigen, prin urmare apreciem că mortalitatea piscicolă are drept cauză fenomene naturale. Pe fondul staţionar al apei, variaţiile bruşte de temperatură coroborate cu precipitaiile abundente din ultima perioadă au condus la dezvoltarea excesivă a algelor pe braţul vechi al râului Jijia şi implicit scăderea concentraţiei de oxigen din apă. Menţionăm că temperatura apei la momentul controlului era de 30 de grade celsius. Biologii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad afirmă că stagnaţia de vară din lacurile eutrofe duce la o scădere puternică a concentraţiei de oxigen, datorită descompunerii subsţantelor organice rezultate în urma descompunerii organismelor acvatice. De aceea, în bălţile mici cu mal abundent de vegetaţie, se instalează fenomenul de hipoxie, ce afectează în special populaţiile piscicole.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad vor continua intervenţia de colectare a materialului piscicol, cât va fi necesar şi totodată prin Comitetul Local Pentru Situaţii de Urgenţa al com.Gorban, jud. Iaşi a fost informată populaţia să  nu consume peştele.

Algele şi materialul piscicol colectat va fi stocat în vederea distrugerii.

Recomandări

Moarte suspectă în Vrancea: femeie găsită fără viață într-un canal

O femeie în vârstă de circa 60 de ani, din comuna Câmpuri, a fost găsită, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *