Alegeri parlamentare 2020: Ieşeni, iată tot ce trebuie să ştiţi despre votul de mâine

Date:

Exact 786.522 de cetăţeni cu drept de vot, care figurează cu reşedinţa pe raza judeţului Iaşi, sunt aşteptaţi mâine la secţiile de votare unde sunt arondaţi. În total, au fost amenajate 759 de secţii, cel mai mare număr din ţară (cu excepţia Capitalei, desigur).

Alegătorii pot să verifice la adresa www.registrulelectoral.ro secţia de votare la care îşi exercită dreptul de vot. Trebuie precizat că nu puteţi vota decât în circumscripţia electorală unde aveţi domiciliul – reşedinţă sau viză de flotant.

Altfel, dacă nu puteţi ajunge la secţia unde sunteţi arondat, puteţi vota pe listele suplimentare dacă vă aflaţi în altă localitate din judeţ.

Dacă alegătorul nu se regăseşte pe lista electorală, va fi înscris pe lista suplimentară dacă face dovada cu actul de identitate că are domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-a prezentat la vot.

Nu uitaţi acasă actul de identitate!

Potrivit ghidului AEP, alegătorii pot vota cu unul dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Procesul de votare începe, ca de obicei, la ora 7 dimineaţa şi se va încheia la ora 21. După această oră mai pot intra în secţie doar cei care se află la rând, ultimul votant admis, venit până la ora închiderii, fiind desemnat de doi membri ai secţiei. În secţie pot fi în acelaşi timp cel mult cinci alegători.

Echipat obligatoriu cu mască de protecţie, fiecare votant va prezenta operatorului cartea de identitate, pe care şi-o scanează singur pe tableta de control.

Apoi va merge la unul dintre membrii secţiei, care îl va identifica pe lista arondată (după adresă), îi va arăta unde să semneze şi îi va înmâna cele două buletine de vot – pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat – precum şi ştampila.

Mai departe, în cabina de vot – unde va intra SINGUR şi NU va folosi niciun dispozitiv pentru a lua imagini cu buletinele ştampilate – alegătorul îşi va exprima opţiunea, va îndoi buletinele în aşa fel încât ştampila de control să rămână în afară şi apoi le va introduce în cele două urne.

Predă ştampila aceluiaşi membru al secţiei, de la care recuperează cartea de identitate cu timbrul „Votat” aplicat pe spate.

Greşeli permise şi voturi albe

Trebuie precizat că alegătorul poate să solicite un nou buletin, dacă consideră că a pus greşit ştampila. Primul buletin este anulat, iar această procedură este permisă o singură dată.

Ca noutate, la acest tur de scrutin buletinele de vot introduse în urnă neştampilate nu mai intră la numărătoarea voturilor valabile. De precizat că un vot valabil este buletinul care are ştampila pusă, chiar şi de mai multe ori, pe o singură căsuţă.

Conturul ştampilei poate să depăşească conturul casetei formaţiunii politice, dar să nu fie complet în afara acesteia – caz în care votul va fi nul.

Astăzi, vor fi distribuite toate materialele către primari, pe baza unei programări, a precizat prefectul Marian Grigoraş.

„Anterior, am distribuit materialele de protecţie sanitară, care vor fi folosite la nivelul fiecărei secţii: 300 de mii de măşti, 110 mii de perechi de mănuşi şi o cantitate însemnată de dezinfectant”, a spus reprezentantul guvernului.

Persoanele carantinate sau izolate la domiciliu au putut să transmită până ieri cererile pentru urna mobilă la Biroul Electoral Judeţean. Ca şi la alegerile locale, circumscripţia cu cel mai mare număr de buletine de vot este Municipiul Iaşi (circa 360.000, pentru fiecare tip de buletin de vot), iar cea cu cel mai mic număr de buletine este Cucuteni (1.200, pentru fiecare tip de scrutin), potrivit ziaruldeiasi.ro.

Pe listele din municipiu sunt 319.907 nume, iar pe cele de la Cucuteni, 1090. Ca o curiozitate, comunele Miroslava, Ciurea şi Holboca au mai mulţi alegători decât oraşele Hârlău şi Tg. Frumos. De asemenea Podu Iloaiei are mai puţini votanţi şi decât comunele Tomeşti, Scânteia şi Valea Lupului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Iasul este nominalizat la 4 categorii ale competiției Destinația Anului 2024

Iașul nostru, Palatul Culturii, Casa Muzeelor, Pleiada Boutique Hotel...

Sărbătoarea Florilor FloralIS revine la IAȘI în perioada 26 – 28 aprilie 2024

În perioada 26 - 28 aprilie 2024 Iașul va...

Descoperă calea către succesul copilului tău: PARENTX IAȘI – Resursa Copiilor Împliniți

Într-un efort de a redefini experiența educației pentru părinți...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...