„Alcoolul conduce la tragedii – Povești fără happy end”. Te-ai urcat vreodată băut la volan?

Date:

La Iași s-a desfășurat în acest weekend o Campanie de Informare și prevenire a accidentelor rutiere, produse ca urmare a consumului de alcool. Evenimentul „Alcoolul conduce la tragedii – Povești fără happy end” a fost organizat de către Asociația Națională pentru Sprijinirea și Protecția Victimelor Accidentelor Rutiere, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Iași și Autoritatea Națională a Penitenciarelor.

Potrivit datelor statistice, anual aproximativ 10.000 de persoane au de suferit de pe urma producerii accidentelor rutiere, dintre care morți – doar în 2017 – au fost 1.951 de oameni. Numărul copiilor implicați în accidentele de circulație constituie 10 la sută din totalul pesoanelor care au avut de suferit, iar zilnic mor nu mai puțin de 5 români în accidente rutiere. Astfel, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de morți în accidente rutiere.

Este un fenomen care ia amploare zi de zi, iar cauza trebuie raportată și la factorul sporit de prezență a autoturismelor din țara noastră. Calitatea drumurilor, infrastructura precară, lipsa iluminării stradale și a marcajelor rutiere pe unele porțiuni de drum sunt cauze obiective care duc la producerea accidentelor rutiere. O mare parte din vină o au și pietonii, dar și alți participanți la trafic. Pe lângă toate acestea, mai există și factorul uman. Statisticile arată că majoritatea accidentelor sunt cauzate de persoanele care conduc un autovehicol în stare de ebrietate sau circulă cu viteză excesivă.

Accidentele rutiere mortale și vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci și întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la sume astronomice în fiecare an. Siguranța rutieră este deci o responsabilitate a întregii societăți, de accea la Iași s-a desfășurat, zilele acestea, o Campanie de informare și de prevenție a accidentelor rutiere, care a avut mai multe etape, după cum urmează:

  • 17 noiembrie 2018: Testarea ochelarilor DROGISTO în trafic, pentru a vedea live care sunt efectele consumului de alcool și cum se modifică percepția, reflexele și capacitățile cognitive atunci când consumi alcool.
  • 18 noiembrie 2018: Slujba comemorativă pentru victimele accidentelor rutiere, la Catedrala Metropolitană Iași; Forum educațional la Palas Mall, et. 1, zona Cărturești.

În cadrul Forum-ului educațional, s-au purtat discuții cu victimele accidentelor și deținuții din Penitenciarele Vaslui și Iași, care au fost privați de libertate pe fondul conducerii sub influența băuturilor alcoolice. Aici, au fost date în vileag mărturii emoționante ale părților implicate în accidente rutiere.

La eveniment au fost invitați reprezentanți ai Penitenciarului Vaslui, dna comisar Mihaela Podoleanu; agent principal în educație Alexandru Stroescu și dna comisar- șef Laura Mariana Dediu, Penitenciarul Iași. De asemenea, reprezentanții Serviciilor de Educație a Penitenciarelor au adus trei persoane private de libertate, care au povestit crâmpeie din experiența lor personală, cât și impresii despre consecințele acestei întâlniri.

„Este ușor pentru noi să intrăm în rolul celui care acuză, este foarte greu pentru noi să intrăm în rolul celui care trebuie să suporte fizic și emoțional orice faptă ce i se întâmplă în calitate de persoană fizică. Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient cu privire la responsabilitatea ce o are în trafic, atât ca și pieton, cât mai ales ca șofer care are un carnet de conducere. Din nefericire, nu suntem doar victimele celor care uneori uită că sunt la volan și consumă alcool. Suntem și victimele a celor ce nu ajung în penitenciar, însă în fiecare zi greșesc, pentru că nu doresc să fie propriul învățător, propriul mentor în educația rutieră. În penitenciar ajung, de obicei,  cei care au greșit poate cel mai grav”, a declarat Laura Mariana Dediu.

Menirea Serviciilor de Educație în Penitenciare este de a-i ajuta pe deținuți să conștientizeze tot ceea ce înseamnă suferință, neatenție și viteză excesivă, care de multe ori pot fi fatale:

„Mă numesc Tudor, am 23 de ani și, din păcate, în prezent sunt încarcerat în Penitenciarul Vaslui pentru ucidere din culpă. În 2015 mă îndreptam din Piatra Neamț spre Bicaz cu mașina personală și eram beat la volan. Mi s-a aruncat în față un pieton. Cu viteza de 57 la oră am încercat să-l evit, iar acesta s-a aruncat în fața mașinii, după care a murit la spital. Am fost judecat 2,5 ani în libertate, după care am primit executare…eram student la Universitatea Transilvania din Brașov …a fost un accident care se poate întîmpla oricui, însă cert este că trebuie să fim atenți la cele mai mici detalii atunci când conducem un vehicol, fiindcă în caz contrar poți plăti foarte scump”, acestea sunt mărturiile unui dintre deținuții care regretă indiferența și neatenția de care a dat dovadă cu ani în urmă, fiind la volan.

Tinerii aflați în detenție au dezvăluit, în acestă conferință de presă, că mustrările de conștiință sunt foarte grele, iar experința lor tragică are un puternic impact atât asupra familiei celor suferinzi, cât și asupra celor încarcerați, care rămân marcați pe viață din cauze, de multe ori, stupide. Poveștile acestor oameni sunt o dovadă că siguranța noastră zilnică în trafic depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean.

„Viața este o valoare supremă pe care ne-o putem păstra numai respectând regulile de circulație, iar respectarea vitezei de deplasare salvează vieți”, consideră dl subcomisar Mihail Șoric, Șeful Serviciului Rutier din Iași. Oana Maria Baciu, președinte al Asociației Naționale pentru Sprijinirea și Protecția Victimelor Accidentelor Rutiere,  consideră că aceste povești dure ale deținuților invitați sunt pentru noi toți o lecție de viață, pentru cei care avem încă timp să învățăm, pentru a nu trăi aceeași experiență tristă.

Din păcate, până când autoritățile se vor pune de acord cu societatea civilă și vor stabili ce e de făcut , românii vor continua să moară cu miile pe șoselele din întreaga țară. Iată de ce această Campanie, care încearcă să prevină tragedia din viața noastră, este binevenită, fiindcă ne face să conștientizăm mai lesne că nerespectarea regulilor de circulație rutieră pot avea consecințe dramatice.

 

Un reportaj de Elena GODZIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

FOTO: DIICOT a descoperit primul laborator clandestin de steroizi din România! Descinderi în IAȘI și alte trei județe

Procurorii DIICOT efectuează 15 percheziții domiciliare în București și...

Tichete sociale valorice, cu ocazia Sărbătorilor de Paști, pentru pensionarii ieșeni

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

Primăria IAȘI distribuie o nouă tranșă de AJUTOARE pentru persoanele defavorizate

Începând cu data de 29 martie 2023, Primăria Municipiului...