Evenimentul reunește, în perioada 7-31 iulie, sculptori de renume internațional, care vor lucra live în aer liber, sub ochii publicului, la creații monumentale realizate din piatră și metal. Tema ediției din acest an este „Traiectorii și Transformări”, o reflecție vizuală asupra conexiunilor dintre spațiu, materie și mișcare – valori esențiale pentru o platformă globală precum aeroportul.
În acest proiect sunt implicate nume sonore ale sculpturii contemporane, precum Vladlen BABCINEȚCHI, Costin IONIȚĂ, Florin MAGDA, Petre MOGOȘANU, Vlad ȚENU, Dumitru VERDIANU, Bogdan NUELEANU, alături de curatorii Ion RĂDUCEA și Grigore ILISEI.
Fiecare artist are o viziune distinctă asupra materialelor tradiționale și aduce în cadrul simpozionului o abordare personală și inovatoare a sculpturii monumentale. Procesul de creație se desfășoară public, oferind vizitatorilor posibilitatea de a urmări evoluția operelor în timp real, de la blocul brut de piatră sau structura metalică, până la
forma finală.
Deschiderea simpozionului internațional de sculptură a fost marcată printr-o conferință de presă organizată la Aeroportul Iași, la care au participat artiști vizuali, reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Muzeului Literaturii Române Iași, precum și alte instituții.
Prezent la eveniment, Sorin Afloarei, Vicepreședinte al Consililui Județean Iași, a declarat:
„Cred că misiunea unei instituții muzeale este nu doar aceea de a prezerva și valorifica patrimoniul cultural-istoric, dar și de a îmbogăți acest patrimoniu. Proiectul Sculpture OPEN AIRport reprezintă tocmai o asemenea oportunitate: aceea de a crea, prin intermediul talentului unor artiști consacrați, noi obiecte de patrimoniu, de astă dată din domeniul artelor vizuale, care le vor vorbi celor de peste decenii sau chiar secole despre noi, cei de astăzi. Totodată, prin acest proiect, MNLR Iași iese din spațiile sale muzeale și vine către comunitate. Nu doar către cea ieșeană, dar și către toți cei care ne vizitează orașul, căci nu se putea alege un spațiu mai bun de expunere a lucrărilor care vor rezulta în urma Simpozionului decât Aeroportul Iași.”
La rândul său, Directorul Aeroportului Iași, Romeo VATRĂ, a afirmat:
„Aeroportul Iași are onoarea de a fi partener în organizarea Simpozionului Internațional de Sculptură Sculpture OPEN AIRport, un proiect cultural unic în Europa. De altfel, Aeroportul Iași are o colaborare strânsă cu mediul cultural, și în general cu toată industria creativității din Iași și din România. Inaugurarea noului terminal, anul trecut, a creat contextul perfect pentru a fi puse în valoare lucrări inedite de sculptură realizate de artiști din Iași, din Republica Moldova dar și din alte zone ale țării, iar începând de astăzi, cu acest nou eveniment, arta monumentală ia amploare mai mare la Aeroportul Iași. Deschidem infrastructura aeroportuară către artă și creativitate, transformând acest spațiu neconvențional într-un parc cultural internațional, accesibil tuturor. Ne bucurăm să oferim publicului ocazia de a urmări în timp real procesul de creație, într-o experiență artistică fără precedent. Felicitări și mulțumiri tuturor artiștilor, partenerilor și echipei implicate în acest demers ambițios care practic redefinește identitatea aeroportului nostru.”
Vladlen BABCINEȚCHI, artist vizual, a spus:
„Sculpture OPEN AIRport a fost gândit ca o punte între cele două mari proiecte expoziționale ieșene: Luna Sculptorilor Români și Romanian Creative Week. În mod excepțional , el se desfășoară, astăzi, ca un proiect unic în Europa, ținând cont și de locația inedită de desfășurare – Aeroportul Iași. Mulțumim Muzeului Național al Literaturii din Iași și Consiliului Județean Iași pentru sprijin, și felicităm artiștii invitați pentru proiectele cu totul speciale, ce vor contribui la consolidarea identității locale. Totodată, invităm publicul să descopere cele mai noi creații ale sculptorilor români de renume.”
Sculpture OPEN AIRport își propune să transforme infrastructura aeroportuară într-un veritabil parc cultural internațional, integrând lucrări monumentale permanente în peisajul urban și oferind călătorilor o experiență artistică neconvențională. Sculpturile vor rămâne expuse în mod permanent în proximitatea terminalelor, devenind repere emblematice ale aeroportului și simboluri ale deschiderii culturale.
Evenimentul este deschis publicului pe toată durata sa, iar accesul în zona de lucru este gratuit, cu respectarea normelor de siguranță. Pe lângă procesul artistic, vor avea loc și ateliere educaționale, tururi ghidate și sesiuni de discuții cu artiștii.
Simpozionul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu sprijinul Consiliului Județean Iași, în parteneriat cu Aeroportul Iași, UAPR Iași, UAP Moldova, precum și cu sprijinul unor instituții locale și sponsori din domeniul transportului și al artei.