Acord de asistență tehnică semnat cu Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional Iași

Date:

La doi ani de la data la care trebuia să înceapă construirea celor 8 spitale regionale, conform promisiunilor PSD, Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea asistenţei tehnice pentru trei dintre spitale – cele din Iași, Cluj-Napoca și Craiova. 
Acordul are o valoare totală de aproape 12,9 milioane de euro, se va derula până în 31 decembrie 2023, iar rolul echipei Băncii Centrale va fi de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din Ministerul Sănătății ori al Asistenţei Tehnice existente pentru Ministerul Sănătății.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi Andrew McDowell, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), au semnat luni Acordul de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), ce stabileşte termenii în care BEI va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază Ministerul Sănătăţii prin Fondul European Structural de Investiții: Programul Operaţional Regional („POR”) şi Programul Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”), aşa cum este prevăzut în Memorandumul de Înțelegere semnat de Banca Europeană de Investiții și Guvernul României, anunță Ministerul Sănătății.
Sorina Pintea spune că este „un alt pas important” pentru construirea celor trei spitale regionale din Iași, Cluj Napoca și Craiova. „În cadrul acestui Acord de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experților BEI în faza de proiectare, supraveghere și construcție a celor trei spitale”, a declarat Sorina Pintea.
În baza acestui acord, Banca Europeană de Investiții va oferii servicii de asistenţă tehnică pentru spitalele regionale de urgență cofinanţate din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, iar echipa PASSA va acţiona în calitate de consultant independent pentru Ministerul Sănătății. Prin urmare, rolul Echipei PASSA va fi acela de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din Ministerul Sănătății ori al Asistenţei Tehnice existente pentru Ministerul Sănătății, potrivit Ministerului Sănătății.
Conform surselor citate, cel mai avansat proiect este cel privind Spitalul Regional de la Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate şi au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregatire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană. Consultantul BEI a pregatit documentaţia de atribuire pentru activitatea de proiectare SRU Iaşi, care urmează să fie lansată în perioada următoare, completează hotnews.ro.
„Pentru urgentarea activitaţilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru proiectarea SRU Iaşi, am apelat la lansarea procedurii cu clauză suspensivă. Acest lucru ne va permite să demarăm achiziţia înainte de a obţine aprobarea Comisei Europene pentru cererea de finanţare. Câştigăm astfel timp preţios să oferim o garanţie Comisiei Europene privind angajamentul României pentru construcţia acestor spitale”, a adăugat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

UAIC a încheiat un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat...

Liga Studenților IAȘI cere premierului Nicolae CIUCĂ să-l demită pe secretarul de stat Gigel Paraschiv

Liga Studenților Iași îi cere premierului Nicolae Ciucă, prin...

The Motans, Iuliana BEREGOI și magicianul Robert Tudor, la PALAS

Muzica, limba universală care leagă întreaga planetă, alină, înveselește...

Accident cu 21 de persoane implicate, între o mașină și două microbuze, pe A1

Un accident cu 21 de persoane implicate a avut...