A primit cu suspendare: fostul preot Cristian Pomohaci a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției

Date:

Fostul preot Cristian Pomohaci a încheiat, cu procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru acuzaţiile de evaziune fiscală în formă continuată pentru care era cercetat după ce ar fi închiriat 11 imobile şi ar fi declarat o venituri mai mici decât în realitate. Prin acest acord, a fost stabilită o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, scrie News.ro.

„În cursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.), procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 478-484 din Codul de procedură penală, au semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Pomohaci Cristian Dorin având ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, respectiv săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (11 acte materiale)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conform sursei citate, din probatoriu a rezultat că, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, Pomohaci a declarat, la organul fiscal teritorial, venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obţinute în realitate, suma nedeclarată ridicându-se la 684.487 de lei (echivalentul a 152.883 de euro). Suma este aferentă unui număr de 11 imobile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 136.572 de lei (din care suma de 114.687 de lei reprezintă impozit pe venit, iar 21.885 de lei contribuţia asigurărilor sociale de sănătate).

Prejudiciul menţionat a fost acoperit integral de către inculpat, precizează reprezentanţii Parchetului.

Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror şi Pomohaci pentru evaziune fiscală în formă continuată pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală este de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Potrivit aceleiaşi surse, acordul de recunoaştere a vinovăţiei stipulează şi interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, precum şi interzicerea, ca pedeapsă accesorie, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, perioadă în care Pomohaci trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:  să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totodată, pe durata termenului de supraveghere, el are obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei.

Acordul mai stabileşte că, pe parcursul termenului de supraveghere, Pomohaci va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Mureş, mai spun reprezentanţii Parchetului.

În luna mai, procurorii anunţau că fostul preot Cristian Pomohaci este cercetat penal pentru evaziune fiscală după ce ar fi închiriat unsprezece imobile şi ar fi declarat venituri mai mici decât în realitate. Atunci, Cristian Pomohaci a fost audiat la Parchetul General.

 

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...