duminică , 28 februarie 2021 5:47 am
Iasi booked.net
-1°C

A fost anulată licitația STB, câștigată de Electroputere VFU Pașcani

Electroputere VFU Pașcani a fost declarat câștigătorul licitației pentru 40 de tramvaie, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 60 de tramvaie, la finele lui iulie 2020.

Cinci luni mai târziu, nu numai că nu s-a semnat contractul, dar producătorul din Pașcani a fost anunțat că se anulează licitația, pe motiv de lipsă de fonduri. Prin urmare, acesta s-a adresat marți, 12 ianuarie, Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), contestând anularea licitației. Rămâne de văzut dacă această contestație va schimba ceva, în sensul revenirii asupra deciziei de anulare a licitației.

Pe de altă parte, noul edil-șef al Capitalei Nicușor Dan voia să semneze contractele pentru tramvaie până la finalul anului trecut, iar primul tramvai modern urma să ajungă de la Pașcani la București în martie 2021, conform unor informații publicate de Club Feroviar pe 14 decembrie. Un alt contract de tramvaie pentru care a fost desemnat câștigătorul în urmă cu patru luni este cel pentru 100 de tramvaie de 36 metri, pus la bătaie de Primăria Capitalei și având finanțare din fonduri europene. Rămâne de văzut dacă acesta va fi semnat sau va avea aceeași soartă ca cel scos la licitație de STB. Chiar dacă acest contract va fi semnat mâine, primul tramvai din comanda către producătorul câștigător, Astra Vagoane Călători, va sosi abia anul viitor.

Conform informațiilor ECONOMICA.NET, Primăria Capitalei a strâns datorii uriașe la STB, astfel că achizițiile semnificative de noi mijloace de transport în comun ar cam fi scoase din discuție.

Tramvaiele de la Pașcani, construite cu tehnologie americană

Tehnologia tramvaiului produs la Pașcani este realizată de o companie americană, iar Electroputere VFU a investit deja în acest proiect peste 20 milioane de euro.

Vehiculul ce trebuie livrat STB este dotat cu ultima tehnologie de detectare a obstacolelor, astfel încât tramvaiul să poată frâna în siguranță în caz de intrare a unui pieton sau a unei mașini în perimetrul de siguranță. De asemenea, tramvaiele sunt dotate cu camere de supraveghere video care vor putea număra pasageri și au instalația de climatizare asistată cu ozonificare, ce va putea să elimine virușii și bacteriile, protejând astfel călătorii (un tip de instalație de climatizare care se regăsește și pe stația spațială).

Condițiile pentru vatman sunt și ele de ultimă generație: ergonomia scaunului și dispunerea comenzilor sunt concepute astfel încât să ușureze manevrabilitatea conducătorului vehiculului, potrivit economica.net

Recomandări

Licitație pentru locuri de parcare în Iași

 Activitatea de închiriere a locurilor de parcare va continua în perioada următoare în Iași. Marți, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *