A căzut ca musca-n lapte! Patronul Vanbet, prins din întâmplare dând șpagă șefei DSVSA Bacău

Date:

Omul de afaceri vasluian Fănel Bogos, patronul societăţii Vanbet, unul dintre cei mai mari producători de ouă din România, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a dat şpagă ca să elimine un concurent de pe piaţă.

 

Fănel Bogos, patronul societăţii Vanbet, a ajuns în vizorul procurorilor anticorupţie din întâmplare. Cei de la DNA o monitorizau pe fosta directoare a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău, Carmen-Carleta Bodea, pentru măsluirea unor concursuri de angajare şi a unor licitaţii organizate de instituţia pe care o conducea.

Bogos a fost interceptat pe 8 ianuarie 2016 în timp ce ar fi mituit-o pe Bodea cu 3.000 de lei. Miza şpăgii a fost, potrivit DNA, eliminarea de pe piaţă a unui concurent care importa ouă din Polonia şi le comercializa în mari supermarketuri din România.

Banii oferiţi de Bogos au fost descoperiţi cu ocazia percheziţiilor, în urma cărora Carmen-Carleta Bodea a fost reţinută şi ulterior arestată prevenitv. Femeia a recunoscut că are suma de la omul de afaceri Fănel Bogos, însă a invocat că a primit-o cu titlul de împrumut, scrie „Adevărul”.

Audiat iniţial în calitate de martor, Fănel Bogos a declarat procurorilor DNA că o cunoştea de mai mulţi ani pe Carmen Bodea, cu care avea o relaţie colegială şi că în data de 8 ianuarie aceasta i-ar fi solicitat cu titlul de împrumut 3.000 de lei. Neştiind că întâlnirea lor a fost monitorizată, Bogos a invocat că directoarea Bodea l-a asigurat că-i va restitui împrumutul la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2016. În plus a susţinut că în timpul întâlnirii au purtat numai discuţii legate de viaţa personală.

Ulterior, în calitate de suspect, Bogos şi-a schimbat declaraţiile. Susţinerile sale nu au fost însuşite de judecători, mai arată sursa citată.

Fosta directoare a DSVSA Bacău, Carmen Carleta Bodea, a fost condamnată la sfârşitul lunii martie 2018, la trei ani şi opt luni închisoare cu executarea pentru fapte de corupţie şi divulgarea de informaţii secrete. Alături de fosta şefă a DSVSA Bacău, au fost condamnaţi şi intermediarii şpăgilor, Vasile Budacă, preşedintele PSD Comăneşti, dar şi un preot, Ioan Preotu, care a oferit mită pentru a cumpăra un post fiicei sale, medic veterinar. Aceştia din urmă au scăpat cu pedepse cu suspendare, după ce au încheiat acorduri de recunoaştere cu DNA. Pe 29 mai, la Curtea de Apel Bacău va începe judecarea apelului în acest caz, sentinţa pronunţată de instanţa de fond fiind contestată de toate părţile din dosar, inclusiv de procurorii DNA, care solicită pedepse mai aspre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...