Recomandările medicului Ciuhodaru referitoare la duminica Floriilor

0
182
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția și oferă o serie de recomandări pentru Duminica Floriilor.
Atenție cum ,,dezlegați” peștele. Riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.
A. Riscuri:
1. Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanșate de consumul de pește prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.
2. Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani care au ținut postul și care au o patologie asociată de tip digestiv.
3. În general sunt forme clinice ușoare ce beneficiază în urgență de evaluare clinică, imagistică și biologică și terapie simptomatică așa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbatoarea în familie.
4. Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.
5. Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă.
B. Recomandări- 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:
1. Verificați caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peștele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurință.
a) În special în cazul peștelui proaspăt este esențiala păstrarea la gheață și prepararea rapidă. Dacă îl țineti în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat și învelit în folie alimentară. Urmăriți în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntați să consumați peştele cu aspect ,,cețos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus și mai plăcut şi nu vă lasați păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va dispărea după spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.
b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii străine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelăr negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.
2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.
3. Nu întrerupeți medicația pentru pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.
4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament” pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;
5. Nu negliajați simptomele digeastive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.
Rețineți:
1. Verificați caracteristicile oricărui produs alimentar.
2. Alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.
3. Nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool.
4. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.