Apelul medicilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași. Se caută donatori care au grupa sanguină B, dar si de trombocite. În ultimele două săptămâni s-au înregistrat în medie 50 de donatori de sânge pe zi.
Ieri, 5 aprilie 2020, până la ora 12:00, doar 45 de persoane au venit să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. De la jumătatea lunii martie 2021, a fost o medie de 50 de donatori de sânge pe zi, un număr mic față de necesarul zilnic în spitalele ieșene. Este mai dificil să se asigure stocurile de la donatorii cu RH negativ, pentru că doar 15 la sută din totalul populației are această grupă de sânge.
În această perioadă este însă o problemă și cu lipsa donatorilor de sânge cu grupa B. Cadrele medicale din cadrul CRTS Iași au sunat, în ultimele zile, mai multe persoane cu grupa de sânge B care obișnuiesc să doneze și i-au rugat să vină la centru pentru a dona. Decizia finală rămâne cea a persoanei, iar din motive personale mulți dintre ei nu pot veni la centru. Stocurile de sânge sunt suficiente pentru a asigura urgențele.
„Resimțim lipsa componentelor de sânge din grupa B. Situația cu stocurile din cadrul centrului nu este nici foarte bună, nici foarte rea. Astăzi (n.r.- 5 aprilie 2021) facem un apel către toți donatorii, specificând că este nevoie de donatori cu grupa B. În acest moment, aceasta este nevoia cea mai mare. În ultimele două săptămâni avem în medie 50-52 de donatori de sânge pe zi”, a declarat dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.
Totodată, CRTS Iași apelează la persoanele care pot dona trombocite. Durata de viață a trombocitelor este cuprinsă între 5 și 7 zile. Donatorii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Numărul celor de la care se recoltează zilnic trombocite este greu de aproximat, pentru că de la cei care se află la prima donare de sânge nu se recoltează și trombocite. Persoanele care doresc să devină donatori de trombocite trebuie să îndeplinească pe lângă criteriile de la donarea de sânge propriu-zisă și alte criterii legate de sănătate, dar și de condiția venelor, deoarece acestea trebuie să fie mult mai vizibile, mai rezistente, pentru a face față procedurii de prelevare.
Numărul donatorilor de plasmă hiperimună a scăzut. La CRTS Iași ajunge câte un donator pe zi. În zilele de vineri sunt prezenți în unitate cei mai mulți donatori de plasmă hiperimună, atunci când ajung chiar și 4 ieșeni. În continuare, cei care pot dona sunt persoanele care au trecut printr-un episod al infecției cu coronavirus. În urmă cu o lună, mai exact în februarie 2021, ajungeau în jur de 5 donatori de plasmă pe zi. Ultima solicitare pentru unitate de plasmă hiperimună de către o unitate medicală din județul Iași, pentru a ajuta pacientul COVID-19, a fost efectuată pe 15 martie 2021.
O persoană poate dona plasmă hiperimună după minimum 28 de zile de la ultimul test PCR negativ și la minimum 14 zile de la ultima zi pentru care s-a decis izolarea. Prelevarea plasmei hiperimune a început în luna aprilie 2020, atunci când era considerată că este de mare ajutor în tratamentul infecției de coronavirus. Medicii ieșeni nu au descoperit în urma administrării plasmei vreo schimbare în evoluția pacienților COVID-19, astfel încât să poată dovedi eficacitatea. Treptat, terapia cu plasmă hiperimună a fost utilizată din ce în ce mai rar.
Când puteți merge să donați sânge după ce v-ați vaccinat anti-COVID-19 cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca?
Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu prima sau a două doză de ser trebuie să aștepte o perioadă de timp până când vor putea merge să doneze sânge. Persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna pot merge să doneze sânge după o perioadă de 7 zile de la administrare. În schimb, cei care au fost imunizați cu serul AstraZeneca, trebuie să aștepte o lună până când pot dona. De la debutul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, conform datelor centralizate, până pe data de 5 aprilie 2020 au fost efectuate 146.795 de vaccinări cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Din acest număr total de persoane vaccinate, 86.779 au fost vaccinate cu prima doză și 60.016 cu cea de-a doua doză.