O nouă victorie pentru Mafia lemnului: Dosar instrumentat de DIICOT „cade” în instanţă din cauza implicării SRI

0
194

Un nou dosar penal instrumentat de DIICOT – Structura Centrală a “căzut” în instanţă după eliminarea probelor obţinute cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii.

De această dată, este vorba de o anchetă în care sunt implicaţi un inginer al Direcţiei Silvice Alba şi două persoane fizice, acuzate de fals intelectual şi uz de fals în formă continuată, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, dosarul a fost trimis în judecată în octombrie 2018 şi a fost precedat de o serie de percheziţii pe care le-au derulat procurori DIICOT, în noiembrie 2017, la Direcţia Silvică Alba şi o societate de prelucrare a lemnului din Munţii Apuseni. Au fost deferiţi justiţiei inginerul Mihai Palamaru şi două persoane fizice, Ioaneş Florina şi Rişteiu Traian Constantin. Ultimii doi sunt acuzaţi de participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals în formă continuată (5 acte materiale, respectiv 11 acte materiale).

În ceea ce îl priveşte pe Mihai Palamaru, acesta este judecat pentru complicitate la aceste infracţiuni. Inginerul avea atribuţii pe linia organizării licitaţiilor de atribuire masă lemnoasă şi ar fi indicat mai multor persoane interesate să obţină atestate pentru exploatare lemn, să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obţinerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanţă nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. În plus, procurorii ar fi obţinut, la percheziţie, mailuri cu sfaturile acestuia transmise către reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.

În rechizitoriul procurilor DIICOT, aceştia au precizat că Palamaru a furnizat informaţii detaliate cu privire la menţiunile false pe care urmau să le înscrie în documente (referitoare la personalul angajat şi la situaţia asigurării cu utilaje specifice pentru desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră), informaţii cu privire la necesitatea aplicării pe documente şi a unei ştampile a Primăriei, care să ateste în fals deţinerea utilajelor specifice, a transmis prin e-mail persoanelor interesate formulare-model sau formulare completate de el însuşi cu menţiuni false şi s-a ocupat personal de depunerea documentelor necesare atestării.

Totuşi, în februarie 2019, după ce dosarul a ajuns în instanţă, Tribunalul Alba a anulat toate mandatele de supraveghere tehnică realizate cu sprijinul SRI şi a constatat “nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică”. Dosarul a fost restituit procurorilor, care au fost nevoiţi să renunţe la aceste probe şi l-au retrimis în instanţă. Judecata propriu-zisă a cauzei a început în septembrie 2019.

Iar pe data de 18 ianuarie 2021, Tribunalul Alba a hotărât achitarea inculpaţilor pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.