Mulți ieșeni refuză să se vaccineze datorită reticenței față de efectele adverse

0
168

In Romania a sosit ieri cea de-a treia transa de vaccin antigripal, din cele 150.150 de doze Iasul primind 17.500. Primele persoane care au fost imunizate au fost cadrele medicale, cei din linia intai care lupta cu noul coronavirus. La Iasi, au fost putine refuzuri in randul personalului medical, cei mai multi acceptand vaccinarea.

Este un vaccin obtinut dupa o noua tehnica. Studiile in acest domeniu au mai bine de 10 ani, in care a fost analizata aceasta tehnica de ARN mesager. Initial, s-a dorit ca vaccinul sa fie dezvoltat si pentru infectia SARS-COV-1, care a fost in urma cu cativa ani, dar si pentru alte infectii cu virusurile ARN mesager. Trebuie sa retinem faptul ca vaccinurile au eradicat poliomielita, variola ori alte boli boli grave. Eu sunt pro-vaccinare, am fost vaccinat si, la fel, in proportie de 90 la suta, personalul din Maternitatea Cuza Voda. Existenta acestor vaccinuri va permite combaterea acestei pandemii care ne-a afectat atat de mult”, a spus prof. univ. dr. Mircea Onofiescu, de la Maternitatea “Cuza Voda”. Cat priveste eventualele reactii adverse, dr Onofriescu a precizat ca exista o usoara jena la locul injectarii, care a durat in jur de 12-24 de ore. “Practic, nici unul dintre noi nu a catalogat-o ca fiind o reactie adversa, pentru ca dupa orice vaccin exista o astfel de reactie”, a completat prof. Onofriescu. Exista si contraindicatii si nu se administreaza la gravide, la copii sau la cei care au un teren alergetic sau patologii care nu permit imunizarea. Este important sa tinem cont de unele detalii atunci cand apelam la vaccin – trebuie completata o fisa in care se precizeaza daca ai avut contact cu o persoana COVID pozitiva, daca ai avut febra, daca ai o patologie asociata gen afectiuni cardiace, diabet zaharat, afectiuni hepatice, pulmonare sau un cancer tratat. “In cazul lor, incusiv al persoanelor obeze, recomand vaccinarea pentru ca sunt persoane cu risc crescut pentru infectii”, a completat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.

Cat priveste reticenta multor persoane fata de vaccinare, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Aneteszie si Terapie Intensiva, spune ca atitudinea este una de inteles. Decizia pro sau contra vaccinare nu este simpla – nici macar pentru un medic, potrivit stireadeiasi.ro.Pentru ca, in ciuda beneficiilor indiscutabile ale vaccinurilor (eradicarea unor boli cumplite, limitarea sau prevenirea unor epidemii) acestea ridica si unele ingrijorari justificate. “Exista efecte secundare si unele pot fi serioase, dar aceste complicatii apar foarte rar. Se ignora faptul ca aceste complicatii apar si in cursul bolii, cu incidenta si severitate mai mari decat dupa vaccin! Mecanismul este acelasi: anticorpii sintetizati impotriva virusului ataca structuri ale organismului. Noi, cei care ingrijim acesti bolnavi, am vazut nu putine complicatii de acest gen, cu pareze si paralizii, care s-au supra-adaugat bolii Covid-19 si au dus la suferinte grave sau chiar deces. Dincolo de aceste efecte secundare, boala poate duce la o lista infioratoare de sechele: fibroza pulmonara, insuficienta cardiaca, fibroza hepatica, tulburari neuropsihice, accidente trombo-embolice tardive severe etc. Am vazut deja prea multe cazuri decedate la peste o luna de la boala cu embolie pulmonara sau tineri care dupa boala nu mai pot urca doua etaje… si atatea altele … Toate acestea NU apar dupa vaccin”, a spus prof.univ.dr. Dorel Sandesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.