Pandemia de COVID-19 a determinat schimbări majore în spitalele ieșene. Mai multe cadre medicale au fost transferate de la o secție la alta pentru a suplimenta lipsa de personal, iar altele au fost nevoite să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile după ce au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 sau au fost contacți direcți.
Chiar și în aceste condiții, managerii unităților medicale nu se pot plânge de lipsa de personal, și asta pentru că a scăzut și numărul de internări. La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, 110 cadre medicale, dintre care medici, asistenți medicali și infirmieri se află în autoizolare la domiciliu. Înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, această unitate medicală avea în permanență ocupate, în medie, 1.000-1.050 de paturi. Din luna martie, în toate unitățile sanitare din România s-au primit doar urgențele medicale. Astfel, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, media de ocupabilitate a locurilor este de 400-450.
Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași deservește urgențele medicale din toată regiunea Moldovei. Pe perioada pandemiei de COVID-19, mai multe cadre medicale angajate în spital au fost depistate cu COVID-19 sau au fost contacți direcți ai persoanelor infectate cu noul tip de virus. Practic, timp de 14 zile au fost nevoite să stea în autoizolare la domiciliu sau în spital, potrivit stireadeiasi.ro.
“La acest moment, în jur de 110 angajați sunt ori în carantină, ori pozitivi la infecția cu coronavirus. Vorbim de medici, asistenți medicali și infirmiere. Ei s-au pozitivat în colectivitate”, a declarat managerul Spitalului “Sf.Spiridon” din Iasi.