Spitalul mobil Covid-19, cu o capacitate de 250 de paturi, din care peste 100 de ATI, a fost inaugurat la Lețcani.
”Am reușit să finalizăm acest spital de 10 mii de metri pătrați, o unitate complexă, unică în țară și în centrul și estul Europei. Spitale asemănătoare mai funcționează acum doar în Belgia și Austria.
Unitatea va funcționa ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase, a costat 13,2 milioane de euro, are 250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensivă plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sală de operație, sală de nașteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie (două computer tomografe- unul fix, celălalt mobil), este o unitate medicală cu presiune negativă.
Astăzi îi înmânez doamnei manager documentele de predare a spitalului și cu siguranță toți cei care vor lucra aici vor salva vieți omenești. Așteptăm ca autorizarea, de care depinde internarea pacienților în spitalul mobil să nu întârzie.”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
”Suntem într-un moment în care Iașul este pe primele trei locuri la numărul de cazuri cu Covid 19. Avem nevoie de paturi atât pentru zona de pacienți confirmați, cât și pentru cea de terapie intensivă, iar acest spital este, putem spune, o gură de oxigen. Urmează pașii juridici pe care îi mai avem de acum de parcurs pentru a primi pacienții aici, pentru a putea funcționa în legalitate și în condiții de maximă siguranță pentru pacienți.
Odată ce vom putea aduce pacienți aici, vom face o dezinfecție generală în pavilioanele de la Spitalul de Boli Infecțioase, iar acestea vor putea fi redate tratării celorlalte tipuri de boli.
Se va face totodată și o rotație a cadrelor medicale din spitalul nostru, care vor lucra la spitalul mobil. Dacă va fi cazul, vom detașa personal din alte unități, păstrând un nucleu care cunoaște specificul activității Sars-Cov 2.”, a afirmat, la inaugurarea spitalului, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.