Clădirile istorice din Timişoara care au fost renovate de proprietari vor beneficia gratuit de iluminare arhitectonică nocturnă, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.
„Acei proprietari din Piaţa Unirii au cheltuit şi au refăcut faţadele. Ca răsplată pentru că au înţeles că trebuie să-şi facă datoria faţă de oraş, noi îi premiem, iar noaptea va fi şi mai frumoasă Piaţa Unirii, odată cu iluminatul arhitectonic. La fel vom face şi în Piaţa Victoriei, când vor fi gata clădirile, dar şi în Piaţa Libertăţii”, a declarat Nicolae Robu, care a precizat că banii necesari vor fi alocaţi de la bugetul local, informează agerpres.ro.
Potrivit edilului, nu vor beneficia de această facilitate unele imobile din Piaţa Victoriei, cunoscută şi ca Piaţa Operei, ale căror proprietari nu au reparat faţadele şi sunt în proces cu municipalitatea. În prezent, doar clădirile de pe latura vestică a pieţei sunt în curs de renovare, cele de pe partea opusă rămânând în continuare neîngrijite.
„Avem mari probleme cu proprietarii de pe această parte, mai ales datorită legii, iar ei speculează acest lucru. Nu le pasă de oraş. Sper să reuşim să schimbăm legea, în aşa fel încât să nu-şi mai poată permite să nu le pese. Poliţia locală şi reprezentanţi ai Direcţiei de urbanism le fac notificarea şi încheie procesul verbal de amendă şi le dă un termenul legal, trei sau şase luni, în care să înlăture motivele pentru care au fost amendaţi. În acea perioadă nu-i mai poate amenda nimeni. Trece termenul respectiv, li se mai dă o amendă şi aşa trec anii fără să le poţi face nimic”, a spus Nicolae Robu.
El a explicat că s-a încercat şi supraimpozitarea acelor proprietari, dar aproape toţi s-au adresat instanţei, prin avocaţi, iar blocajul continuă.
Termenul de finalizare a lucrărilor de renovare, anunţat de primar încă din toamna trecută, este 31 octombrie 2020, pentru ca în 2021, anul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, să fie totul gata.
Primăria putea acorda o susţinere financiară de 50% pentru aceste reabilitări private, dar legea impune ca proprietarii să obţină certificatul de rezistenţă la seism. Întrucât clădirile sunt vechi şi temeliile trebuie consolidate, ceea ce costă foarte mult, proprietarii nu au putut obţine aceste certificate, astfel că un ajutor al municipalităţii ar fi ilegal.