Duminică, la ora 12:00, la sfârșitul Liturghiei, în fiecare biserică din țară vor fi trase clopotele care să vestească libertatea câștigată în urmă cu 30 de ani la Revoluție.
Primarul Mihai Chirica a citit astăzi o proclamație în care se precizează acest lucru. Documentul a a fost semnat de toți consilierii locali.
La 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, timpul s-a oprit din nou în loc, cerându-ne adevărul despre cele întâmplate atunci, dar și dreptate pentru toți cei care au suferit și încă mai suferă din cauza profitorilor vechiului regim comunist.
Dacă un popor ține mai mult la altceva decât la propria libertate, atunci își va pierde libertatea! – Această maximă, care provine din filosofia britanică, subliniază puterea de netăgăduit a unei națiuni care nu a mai fost îngenunchiată de un mileniu!
Cu românii, istoria a fost mai puțin generoasă! După al doilea război mondial, tancurile bolșevice și cozile de topor au impus în țară o dictatură a răului, străină de firea cea blândă a românului. Vreme de 45 de ani au fost distruse vieți, au fost demolate case și orașe și au fost nimicite speranțe. Vreme de aproape jumătate de secol au fost instaurate teroarea, cultul personalității și domnia politrucilor. Cu atât mai mult trebuie admirați și respectați acei români, prea puțini, din nefericire, care – în acești 45 de ani – au avut curajul de a se opune unei guvernări odioase, plătind cel mai des cu propria viață!
… Și apoi, în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Iași și în multe alte orașe ale țării s-a întâmplat un miracol. Tinerilor români nu le-a mai fost frică și au înfruntat un regim ce ne furase totul! Și în doar câteva zile, în pofida crimelor abominabile care au fost săvârșite atunci de persoane rămase neindentificate până astăzi, regimul s-a năruit ca un castel de nisip. Un nisip îmbibat cu sânge!
Acel decembrie 1989 a fost clipa noastră de solidaritate, când am învățat că doar uniți putem învinge răul. Dar este România de azi așa cum au dorit-o cei care s-au sacrificat pentru noi în acele zile, dar și de-a lungul celor 45 de ani de comunism?
Să recunoaștem! S-au schimbat multe! Există democrație, există un sistem politic pluripartid, există libertate, există justiție – chiar dacă nu atâta pe câtă ne-am dori.
Dar nici după 30 de ani nu am aflat adevărul despre cele întâmplate în decembrie 1989 și nici nu i-am condamnat pe toti călăii de atunci. S-au pus mereu piedici și încă suntem îndemnați – de nimeni altul decât Ion Iliescu – să nu mai căutăm responsabilii pentru crimele Revoluției. Ba da, domnule Iliescu, sângele vărsat pe treptele unei catedrale, pe străzile și baricadele din capitală ne obligă să aflăm adevărul!
PROCLAMAȚIA DE LA IAȘI
Eternă recunoștință față de luptătorii anticomuniști și eroii Revoluției din decembrie 1989
Pe 14 decembrie, Iașul a dat primul semn de deșteptare a românilor după 45 de ani de coșmar comunist. Mobilizarea forțelor represive, scurgerea de informații și poate chiar trădarea unora au stins în fașă revolta de la Iași, ce avea să izbucnească, de data asta fără putință de a mai fi oprită, la Timișoara!
Orașul de pe Bega a fost primul oraș liber, iar România le datorează enorm Iașului și Timișoarei. Fără miile de români ieșiți în stradă, fără sutele de locuitori răniți în lupte, fără zecile de eroi uciși – ecoul luptei pentru libertate s-ar fi stins repede sub zgomotul șenilelor.
Exemplul Timișoarei și al Iașului a fost urmat de întreaga țară, iar regimul comunist a căzut. Nu înainte ca peste o mie de români să fie asasinați de criminali necunoscuți – dar foarte bine echipați și excelent coordonați. După 30 de ani încă ne luptăm să aflăm adevărul despre cine au fost călăii acelui decembrie, încă vrem să facem dreptate!
Și fiindcă Adevărul este Dumnezeul omului liber, iar Dreptatea este adevărul pus în practică, suntem obligați – pentru ca România să redevină o țară normală – să nu mai acceptăm indiferența, uitarea sau bătaia de joc la adresa eroilor României.
Declarăm așadar ziua de 22 decembrie zi de eternă recunoștință față de luptătorii anticomuniști și eroii Revoluției din decembrie 1989, cerând instituțiilor abilitate ale statului român să-și facă, fără ezitare, datoria și să afle adevărul despre Revoluția din urmă cu 30 de ani și să-i condamne pe vinovații pentru toate crimele comunismului.
Din păcate, mulți se află încă printre noi și chiar mai decid pentru destinul acestui popor! Nu avem voie să nu vedem! Nu avem voie să uităm!
Și fiindcă dangătul clopotului a fost dintotdeauna un îndemn la rugăciune şi unitate – clopotul însuși reprezentând un simbol al libertăţii şi independenţei – ne-am dorit să însoțim această proclamație cu sunetul libertății!
La rugămintea noastră, mâine, 22 decembrie 2019, la ora 12.00, toate bisericile românești vor bate clopotele pentru a vesti libertatea pe care am cucerit-o cu ajutorul celor mai buni dintre noi! Să ne cinstim eroii și să nu-i uităm niciodată!
Așa să ne ajute Dumnezeu!