Primele efecte ale controalelor severe ale DSVSA Vaslui, amendă de 12.000 de lei pentru un samsar de animale

0
273

Începând cu data de 11 decembrie, Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui (DSVSA), din ordinul directorului institutiei, dr. Mihai Ponea, a intensificat actiunile de control în trafic, în colaborare cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie, cu scopul prevenirii rãspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Potrivit vremeanoua.ro, încã din primele zile, au fost identificati în trafic conducãtori auto care transportau bovine si ovine, cu animale neidentificate si fãrã autorizarea masinilor de transport. Zilele trecute, inspectorii DSVSA Vaslui au descoperit un samsar de animale, care transporta bovine, fãrã documentele cerute de lege. Comerciantul prins fãrã acte a fost amendat cu 12.000 de lei. „Atrag atentia tuturor celor care vor sã eludeze legea, cã vom fi necrutãtori cu toti cei care sunt prinsi fãrã documente legale si vom aplica cele mai dure mãsuri, pentru cã acestia difuzeazã focarele de boalã, reprezentând un risc maxim pentru populatie, prin difuzarea acestor boli”, spune directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea.

În cursul acestor filtre, care se fac la toate intrãrile si iesirile din judet, în perioada 11-17 decembrie 2019, un numãr de 273 de mijloace auto, din care 82 masini autorizate de transport mãrfuri, s-au aplicat 2 avertismente si o amendã contraventionalã de 12.000 lei pentru transportul animalelor (patru bovine) neidentificate cu mijloc auto neautorizat. Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declansat, împreunã cu Ministerul de Interne, controale în trafic, inclusiv a celor care vin din poartã în poartã cu masina neautorizatã si iau animalele crescãtorului, care nu mai are acces în târguri. Conform unui interviu acordat Agerpres de catre ministrul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, Nechita-Adrian Oros „smecherii, samsarii si porcii mistreti reprezintã o problemã în ceea ce priveste evolutia pestei porcine africane pe teritoriul României, si nu omul care îsi creste porcul pentru el si familia sa. Nu cred cã este important numãrul porcilor dintr-o gospodãrie, ci ceea ce se întâmplã cu ei. Pot sã fie doi porci, nu cinci, si omul sã nu-i sacrifice în gospodãrie si sã-i plimbe prin târguri si fac mai mult rãu decât un unul care are sase porci, dar care nu pãrãsesc gospodãria, pentru cã îi taie si îi consumã acolo”. De asemenea, pentru cã nu au fost luate în serios de cãtre populatie toate aceste mãsuri de restrictii de circulatie si de dezinfectie si interzicerea târgurilor de animale, se fac toate aceste controale în trafic, urmãrindu-se în special o restrictionare a circulatiei celor care vin din poartã în poartã cu masina neautorizatã si iau animalele crescãtorului, fãrã sã respecte zonele de supraveghere si/sau protectie a focarelor de boalã, reprezentând un risc maxim de difuzare a bolilor infecto-contagioase, în special a Pestei Porcine Africane. „Având în vedere aparitia unor focare de pestã porcinã africanã (PPA) în localitãti din judetul Vaslui, precum si în Galati, Vrancea, Neamt, Iasi si în tãrile vecine (Republica Moldova, Ucraina) aceste controale vor continua pânã în luna ianuarie”, atrage atentia doctorul Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.