Cum ajung să fie exploatate femeile care își caută liniștea la mănăstirile românești

0
364

Lăcașuri istorice renumite sau schituri singuratice, prăvălite pe coastele munților, mănăstirile din România întâmpină un fenomen despre care se vorbește puțin: retragerea monahală a celor care vor să iasă din lume.
Există nume celebre care și-au pierdut, de zeci de ani, urma sub hainele monahale, precum campioana olimpică la atletism Mihaela Peneș, și există mii de oameni simpli care pornesc pe acest drum al regăsirii.  Pentru unii dintre ei, schimbarea e autentică și benefică, dar pentru alții, viața de ucenicie bisericească se transformă treptat în manipulare, abuz, și într-o dependență economică aproape de relația stăpân-șerb din Ev Mediu.  Câteva dintre aceste femei au avut curajul de a povesti pentru publicul Libertatea ceea ce li s-a întâmplat. Au căutat libertate interioară și au găsit prizonierat. Au bătut în ușă pentru adăpost și au întâlnit lupii în mănăstiri.

Când ajungem la schit, începe să ningă, iar sora Margareta* e în curte și o cățelușă albă, Leuța, îi ține companie. Salută cu “Doamne ajută”.  Femeia greoaie se mișcă cu grijă în curtea acestui schit mănăstiresc vecin cu pădurea, lăcaș aflat pe jumătate în construcție.  Margareta și-a făcut bagajele ca să plece. Din nou, toată viața ei a încăput în câteva plase de 1 leu, exact ca acum un an și jumătate, când a venit la schitul Schitul “Buna Vestire” din Poiana Negrii, Suceava.  E pregătită să-și schimbe iarăși drumul de nevoie. A ales să rămână singură în schit înainte, ca să plece ”fără tărăboi”.  Avea 14 ani când s-a gândit prima oară că locul ei ar putea fi într-o mănăstire. Dar a crescut și viața nu a mai întrebat-o cine își dorește să fie. A devenit croitoreasă, soție, mamă.

Sora Margareta, în curtea schitului “Buna Vestire”, Poiana Negrii, Suceava A plecat din lume din cauza abuzurilor soțului Acum doi ani, sătulă de bătăile soțului alcoolic, Margareta a fugit de acasă pentru a-și găsi liniștea la o mănăstire. Aflase cum cunoștințe diverse, dar și oameni pe care nu-i știa, fac această alegere. Ce se întâmplă când porțile se închid e un lucru pe care l-a aflat după.  Femeia a mers mai întâi la un lăcaș din sudul țării, unde spune că a trăit ”un calvar”. Cu încrederea trădată, în vara lui 2018, a ajuns aici, în nordul împădurit, unde se simte victima unui nou abuz, zidit din muncă, manipulare și frică. Ca într-un perpetuu joc cu cărțile măsluite de alții, o femeie expusă a găsit inversul a ceea ce a căutat.

În fruntea schitului “Buna Vestire” se află Stareța Teodora, o femeie de 45 de ani, cu o constituție atletică și trăsături orientale.
Citeşte continuarea aici: Lupi în iarnă. Cum ajung să fie exploatate femeile care își caută liniștea la mănăstirile românești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.