Noua serie a campaniei Pacient în România a început cu o anchetă în spitalele de psihiatrie din țară, acele locuri uitate, pe care doar tragedii cum este cea de la Săpoca le readuc în atenția publicului.
Echipa Pacient în Romania a ajuns la Brașov, unde un asistent-șef ar fi jefuit, timp de 10 ani, 150 de bolnavi. În unele cazuri, concura pentru banii pacienților cu rudele acestora, relatează digi24.ro.
„Timp de ani de zile a putut să fure din banii acestor oameni și nu a sesizat nimeni”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ.
În cartierul 1 mai-Vulcan din Brașov se află secția exterioară de bolnavi cronici a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie. Fostul asistent-șef de aici e acuzat că timp de mai bine de zece ani a furat banii pacienților. Prejudiciul ar fi uriaș – jumătate de milion de euro, iar DIICOT a început o anchetă.
Într-o clădire veche de 54 de ani ce a aparținut unei foste exploatări miniere își duc viața întunecată 150 de oameni. Fiecare dintre ei primește lunar fie o indemnizație de handicap, fie o pensie de urmaș sau de boală. Pentru cei care au fost declarați fără discernământ exista un tutore, sau un curator. Care ar fi trebuit să se asigure că sunt tratați cum trebuie și să le adiministreze veniturile lunare.
Fostul asistent-șef i-ar fi vizat pe cei de a căror soartă nu s-a interesat nimeni ani de zile.
Abia după ce unul dintre acești pacienți a murit, curatorul său – cel care-l avea în grijă prin sentință judecătorească – a aflat că omul ar fi trebuit să primească lunar pensie, dar timp de aproape zece ani banii nu apăruseră nicăieri.
„A fost posibil ca un fost beneficiar al unui centru de plasament să trăiască 10 ani într-o secție de psihiatrie exterioară, să ajungă să moară, moment în care, odată cu decesul, persoana care îi era tutore, numita prin hotărâre judecătorească, și anume șefa de plasament a centrului din care a plecat să vină pentru prima dată, după decesul acestui om să spună ca a descoperit brusc că acest om a avut un certificat de încadrare în grad de handicap, a avut dreptul la o pensie și pensia i-a fost furată de un angajat a secției de psihiatrie.
„Am dispus o comisie de analiză, care a analizat dacă banii pacienților au fost cheltuiți. Dacă există bonuri, dacă există înregistrări și am constatat că nu există absolut nimic”, spune Nicusor Bâgiu, manager.
Moartea unui om internat a scos la iveală o mare nedreptate, dar pentru unii dintre pacienții cu familii uitarea și indiferența rudelor e cel mai greu de acceptat.