Arsurile solare pot să apară și după doar 15 minute! Cum știi când ai stat prea mult la soare

0
165

Arsurile solare sunt extrem de neplacute si, mai important, produc daune importante la nivelul pielii noastre, printre care favorizarea imbatranirii premature si cresterea riscului de cancer de piele.

Indiferent de cat de sensibila este pielea ta si de stilul de viata pe care il ai, poti preveni aparitia arsurilor de piele daca respecti o serie de reguli. Capacitatea naturala de protectie a pielii

Pielea umana are capacitatea de a se apara singura de razele soarelui pe o perioada de 15-20 de minute. Chiar si in acest timp atat de scurt, ea inmagazineaza radiatiile UV, si vei observa ca bronzul incepe deja sa apara ca un raspuns natural de aparare impotriva acestora. Acest lucru se intampla fiindca in momentul in care este expusa la soare, pielea solicita melanocitelor sa produca mai multa melanina, un pigment inchis la culoare care are rolul de a bloca o parte dintre radiatiile UV daunatoare.

Este o explicatie simpla si pentru gradul de sensibilitate al pielii: pielea foarte deschisa la culoare va fi mereu mai vulnerabila fata de pielea cu un pigment natural mai inchis. In cazul ambelor categorii de persoane, se secreta melanina la expunerea la soare, insa scutul de protectie va rezulta diferit.

Orice expunere la soare care depaseste 15-20 de minute, indiferent unde are loc, trebuie sa implice si protectie solara adecvata, care sa completeze si suplimenteze eforturile naturale ale organismului nostru.

Vorbim astazi despre timpul de expunere la soare fiindca, in majoritatea cazurilor de arsuri solare, persoanele au respectat partial sau integral alte recomandari de protectie, insa au pierdut din vedere acest aspect: durata expunerii. Chiar daca aplici, sa spunem, o lotiune cu filtru SPF de 50, la inceputul zilei, nu ne putem considera protejati pentru tot parcursul zilei. Nici macar pentru doua ore!

Atat in cazul copiilor cat si al adultilor, zilele de vacanta ajung sa insemne ore intregi petrecute in soare, cumuland timpul petrecut pe plaja, la terase sau restaurant fara protectia umbrelelor, pe strazile oraselor sau statiunilor, la gratar, in timpul jocurilor in aer liber, etc. Mai mult, sunt familii care ajung acasa cu arsuri solare pe brate sau ceafa dupa drumul de cateva ore cu masina catre vacanta sau catre casa.

Iata, asadar, cat de important este sa fim, in primul rand, constienti de faptul ca ne expunem la soare in toate aceste momente, si sa facem tot posibilul pentru a limita intervalul de timp. Pentru a nu sta cu grija ochilor pe ceas, putem folosi dispozitive inteligente care masoara cantitatea de radiatii UV la care ne expunem si care ne anunta, prin diferite modalitati, ca este cazul sa ne retragem la umbra sau in interior.

Sun Meter este un astfel de dispozitiv, accesibil si foarte usor de purtat, sub forma de plasture sau bratara. Nu implica folosirea unui telefon sau a unei aplicatii speciale, ci isi schimba pur si simplu culoarea in timpul expunerii la soare. La inceput este galben, iar treptat devine portocaliu si apoi roz, schimbare care ne spune ca am atins limita de radiatii UV la care ne putem expune fara riscuri. Este rezistent la apa si poate fi aplicat si pe haine sau costumul de baie, comportandu-se exact ca pielea noastra, conform doc.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.