Echipa filmului “Faci sau taci” a adunat peste 200 de spectatori

0
171

Diversitatea programului din a treia zi de festival SFR a adus la un loc nostalgici ai filmului românesc, dar și iubitori de noutăți cinematografice.

Filmul Osânda face parte din Secțiunea Centenar și a fost proiectat la Sala Teatru la CUB a Teatrului Național din Iași, în prezența Ioanei Pavelescu și a Ilenei Popovici.

Iura Luncașu, Sandra Izbașa, Cristina Visterneanu, Ana Baniciu, Augustin Viziru au stat de vorbă cu publicul.

La proiecția filmului Distanța dintre mine și mine a participat Dana Bunescu. A povestit publicului despre cum a lucrat la acest documentar, din rolul de co-autor. Invitata a spus că poetele Nina Casian și Magda Isanos merită un întreg serial, nu numai un documentar.

Proiecția filmului Faci sau taci (r: Iura Luncașu) s-a desfășurat pe malul lacului Veneția, la Tiki Village. Într-o atmosferă relaxantă, invitații au povestit cu publicul despre producția la care au lucrat și care i-a îmbogățit cu o experiență unică.

“E extrem de important să facem filme, dar și să ajungem la public. Când auzi un nume ca Sandra Izbașa, îți stârnește curiozitatea pentru cinema.” (Iura Luncașu)

“Mă bucur că fac parte din acest proiect, și pentru că am fost obișnuită și învățată să respect instrucțiunile în gimnastică, am urmat întocmai și instrucțiunile lui Iura Luncașu și a ieșit filmul acesta.” (Sandra Izbașa)

“Venind din lumea modeling-ului, e și o premieră pentru mine. E primul meu film și îi mulțumesc lui Iura Luncașu pentru că a avut ochi și pentru mine. Sper că de acum o să fie mai mult pentru mine.” (Cristina Visterneanu)

“S-a legat o prietenie între noi toți, am fost o gașcă pe cinste. Ne-am distrat la acest film, deși majoritatea filmărilor au fost de noapte. Am întâmpinat și frig, dar am râs foarte mult.” (Ana Baniciu)

,,Eu am început colaborarea cu Iura Luncașu în urmă cu 15 ani. Primul meu casting l-am dat cu Iura, deși aveam legătură doar cu sportul. De atunci, am hotărât că vreau să fiu actor.” (Augustin Viziru)

Irina-Margareta Nistor: “Acesta este Secretul fericirii: să mergem la cinema”

Producția Secretul Fericirii  a adunat, la Amfiteatrul Palas, peste 100 de spectatori. Regizorul și actorul Vlad Zamfirescu a primit, din partea Irinei-Margareta Nistor, aprecieri: “Mulți actori au încercat și regia, dar ție chiar ți-a ieșit”. Ambasadorul SFR a mai adăugat că acesta este Secretul fericirii: să mergem la cinema.

Recitalul Florin Piersic…Pur și simplu! s-a desfășurat la Cinema Victoria și a adunat peste 1.000 de spectatori de toate vârstele. Spectacolul este propunerea Ateneului Național din Iași în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, în cadrul căruia este partener cultural și co-organizator. Timp de peste trei ore, Florin Piersic a fost centrul atenției și a stârnit bucurie, lacrimi și emoție.

Cine-concertul marca Foley’Ala & Irina-Margareta Nistor a fost o premieră pentru Iași și a adunat la Ateneul din Iași peste 70 de spectatori. Materialul cinematografic păstrat din proiectul filmului documentar România Etnografică al lui Dem Demetrescu a fost prezentat ca o proiecție specială, însoțită de o altă premieră – Cine-concert Irina-Margareta Nistor & Foley’Ala.

Documentarul România etnografică, început ca un proiect cinematografic care urma să ilustreze atlasul cu același nume din 1938, nu a fost niciodată finalizat. S-au păstrat fragmente de material brut, care conțin animații și filmări documentare. Mulțumită eforturilor inițiatorului Adrian Buga de recuperare a operei lui Dem, cine-concertul include, sub forma unei colecții de material fragmentar prezentat în premieră, cu acompaniament muzical original, tot ceea ce s-a conservat din rolele de film ale lui Dem: animația materialului grafic din atlasul România etnografică, o versiune nefinalizată a desenului animat Capra cu trei iezi și o serie de filmări documentare cu caracter de studiu socio-economic și de promovare turistică a României.

SCurte și la FIX – scurtmetrajul Fără apărare (r: Andu Miron) a câștigat trofeul SFR 10, iar scurtmetrajul Taxi de Niro (r: Ionuț Lucian Rusu) a câștigat cel de-al doilea trofeu, oferit de Irina-Maragreta Nistor, pentru scenariu și rolul principal al taximetristului.

Au fost prezentate zece scurtmetraje în competiție și cinci în afara competiției. Invitat special a fost Ali Amir, actorul din Un pas în urma serafimilor, care acum a venit în postura de regizor de scurtmetraje.

Secțiunea a fost susținută de Strunga Winery & Negura, în colaborare cu Teatru FIX.

Festivalul SFR continuă până pe 16 iunie. Programul poate fi consultat aici: www.festivalsfr.ro/program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.