Sâmbătă, 18 mai, ieșenii sunt așteptați la 20 de muzee și instituții și instituții de cultură din oraș. Din cauza lucrărilor de renovare, Palatul Roznovanu – sediul Primăriei Municipiului Iași nu va fi deschis vizitării publicului la ediția din acest an.
Pe listă figurează însă Muzeul Municipal, Ateneul Național din Iași, Galeriile de Artă ale Municipiului Iași (Pasajul „Sfânta Vineri”), Muzeul Național Militar, Muzeul Mitropolitan, Muzeul Universității „Al. I. Cuza”, Muzeul Național al Literaturii Române (nouă muzee) și patru dintre muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” (Palatul Culturii, Muzeul „Poni – Cernătescu”, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Unirii), precum și o instituție privată, BCR Iași. Accesul la toate instituțiile menționate este gratuit.
1. MUZEUL MUNICIPAL
Orar: 19:00 – 1:00
Adresă: strada Zmeu, nr. 3
La ediția din 2019, Muzeul Municipal Iași așteaptă ieșenii în casa vornicului Ilie Burchi – Zmeu, la o întâlnire cu istoria orașului, propunând o incursiune în urbea celor 7 coline moldave în cadrul a două expoziții:
– Expoziția „Iași – Oraș al spiritualității” reunește într-o manieră atractivă principalele lăcașuri de cult din Municipiul Iași, fiind prezentate sub forma unor comparații de forma Atunci – Acum, punctând principalele momente din istoria lor multiseculară. Demersul documentar – fotografic este articulat și printr-o amplă expoziție de obiecte și tipărituri aparținând cultelor religioase reprezentate la Iași.
– Expoziția „Iasi – oraș al artelor” își propune să aducă în prim plan o imagine de ansamblu asupra evoluției scenei de teatru, dar și a vieții teatrale ieșene, de la începuturile reprezentațiilor și până la momentul 1918 – 1920. Un aspect important îl constituie momentul 1848. În afirmarea idealului național, strădaniile de a se scrie piese inspirate din temele naționale vizau subiecte istorice, eroice sau etnografice, care erau puse pe picior de egalitate cu cele ale Occidentului. Înființarea unui teatru național și a unuia evreiesc (astăzi dispărut) la Iași au avut consecințe deosebit de benefice în concretizarea vieții actoricești ieșene. Construirea, la finele secolului al XIX-lea a unui edificiu închinat acestei arte, cu ajutorul a doi mari arhitecți vienezi confirmă alinierea la standardele culturale europene ale vremii.
2. ATENEUL NAȚIONAL DIN IAȘI
Orar: 19:00 – 0:00
Adresă: strada Ion Creangă, nr. 14
În Stagiunea celor 100 de ani, Ateneul Național din Iași își propune pentru data de 18 mai 2019 realizarea unui program diversificat, adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Instituția culturală de marcă din Iași va pune la dispoziție publicului larg, cu titlu gratuit, evenimente cultural-artistice, pe care le va organiza în toate spațiile de care Ateneul ieșean dispune, respectiv, Sala mare de spectacole „Radu Beligan”, Sala mică de spectacole, Sala Ifrim, Sala Galerii, foaierul, Muzeul Ateneului, Galeria Regală, Galeria Mică, Galeria Veche și, nu în cele din urmă, terasa-acoperiș. În toate aceste spații, Ateneul va realiza expoziții, repetiții la piesele de teatru, momente de divertisment, demonstrații de dans și de pictură, ateliere creative și recreative pentru cei mici, va difuza filme de scurt metraj și va oferi publicului posibilitatea de a analiza cerul și stelele, cu sprijinul partenerilor de la Clubul Lunaticilor.
http://noapteamuzeelor.org/muzeu/ateneul-iasi/
3. GALERIILE DE ARTĂ ALE MUNICIPIULUI IAȘI – PASAJUL „SFÂNTA VINERI”
Orar: 18:00 – 0:00
Adresă: strada Anastasie Panu, nr. 21 – Pasajul „Sfânta Vineri”
Expoziția de tapiserie – pastel a doamnei Cela Neamțu, prezentată de criticul de artă Grigore Ilisei
4. BCR IAȘI – ȘCOALA DE BANI LA „NOAPTEA MUZEELOR”
Orar: 19:00 – 1:00
Adresă: strada Palat, nr. 11
Banca Comercială Română (BCR) Iași se alătură pentru prima dată evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu programul Școala de Bani. În noaptea de sâmbătă spre duminică, vizitatorii vor avea ocazia să participe la o serie de activități distractive și interactive chiar în sediul central al BCR. În timp ce copiii vor putea participa la ateliere și concursuri sau vor putea colora planșe cu tematică financiară, părinții vor putea participa la scurte sesiuni de educație financiară despre cum să-și gestioneze bugetul personal, cum să-și stabilească obiective financiare corecte sau cum să aibă un comportament financiar responsabil cu ajutorul „factorului latte” sau al regulilor „Plătește-te pe tine prima dată” și „20/50/30”.
5. MUZEUL NAȚIONAL MILITAR IAȘI
Orar: 16:00 – 2:00
Adresă: bulevardul Carol I, nr. 7
Expoziția permanentă „Evoluția structurilor militare din Garnizoana Iași și zona Moldovei din 1830 și până în prezent” împreună cu expoziția statică exterioară, a pieselor de artilerie reprezentative care s-au aflat în dotarea Armatei Române în timpul celor două conflagrații mondiale.
6. MUZEUL MITROPOLITAN IAȘI
Orar: 10:00 – 23:00
Adresă: bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 16 (la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane – lângă poarta de jos, vizavi de Bibliotecă)
Muzeul Mitropolitan Iași este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal.
7. MUZEUL UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA”
Orar: 19:00 – 00:30
Adresă: strada Titu Maiorescu, nr. 12
Muzeul Universității „Al. I. Cuza” din Iași propune vizitatorilor săi nu doar o incursiune în universul civilizației Cucuteni și în istoria universității ieșene, ci și două expoziții temporare. În „Anul Cărții în România”, în cadrul Muzeului Academic, va fi organizată expoziția „Ediții princeps. Patrimoniu universitar – patrimoniu național”. Cea de-a doua expoziție, intitulată „Războiul de acasă. Fragmente de memorie”, va cuprinde mai multe piese din armamentul, echipamentul și obiectele personale ale combatanților din cele două războaie mondiale, aparținând armatelor română, germană, rusă, sovietică, austro-ungară, descoperite în zona Moldovei.
8. COMPLEXUL MUZEAL NAȚIONAL „MOLDOVA” IAȘI
a. PALATUL CULTURII
Orar: 16:00 – 0:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Adresă: piața Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1
b. MUZEUL „PONI – CERNĂTESCU”
Orar: 15:00 – 23:00
Adresă: strada Mihai Kogălniceanu, nr. 7B
c. MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU”
Orar: 15:00 – 23:00
Adresă: strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11
d. MUZEUL UNIRII
Orar: 16:00 – 23:30
Adresă: strada Lăpușneanu, nr. 14
9. MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII IAȘI
Orar: 18:00 – 01:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Vor fi deschise următoarele muzee din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași:
– MUZEUL „MIHAIL SADOVEANU” – aleea Mihail Sadoveanu, nr. 12
– MUZEUL „MIHAI EMINESCU” și COLECȚIA „ISTORIA TEATRULUI ROMÂNESC” – Parcul Copou
– MUZEUL „ION CREANGĂ” (BOJDEUCA) – strada Simion Bărnuţiu, nr. 4
– MUZEUL „MIHAI CODREANU” – strada Rece, nr. 5
– MUZEUL „GEORGE TOPÎRCEANU” – strada Ralet, nr. 7
– MUZEUL „OTILIA CAZIMIR” – strada Otilia Cazimir, nr. 4
– MUZEUL „VASILE ALECSANDRI” – comuna Mircești, satul Mircești
– MUZEUL „CONSTANTIN NEGRUZZI” – comuna Trifești, satul Hermeziu
– PUNCTUL MUZEAL „GARABET IBRĂILEANU” – Casa de Cultură „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos