Primarul Mihai Chirica a verificat, ieri, lucrările de reconstrucție și mutare a porții Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari, lucrări începute pe 7 ianuarie. Acestea sunt avizate prin autorizația de construire 1.192 / 19 noiembrie 2018, al cărei beneficiar este Comunitatea Evreilor din Iași, și sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții.
În prezent se lucrează la fundația porții. Reconstruirea monumentului pe noul amplasament vor fi finalizate la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție.
Reamintim că fosta poartă a Cimitirului Evreiesc era o construcție din anii ’80 ai secolului XX și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași. Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești.
Reamintim că municipalitatea ieșeană va transforma Cimitirul Evreiesc în monument istoric. O solicitare în acest sens a venit din partea Federației Comunității Evreieși din România – Cultul Mozaic pe 9 ianuarie. Procesul de clasare a început practic pe 31 ianuarie prin adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local în acest sens.
Clasarea ca monument istoric ar conferi cimitirului un regim juridic preferențial de protecție. Totodată, prin acest demers se vor deschide noi oportunități privind valorificarea ansamblului atât ca obiectiv turistic, cât și ca element de patrimoniu național. Ansamblul poate beneficia și de promovare specifică prin alăturarea sa unor instituții similare (ex. Ruta Culturală Europeană a Cimitirelor, Ruta Culturală Europeană Evreiască etc).
Cimitirul Evreiesc are o suprafață de 27 hectare, având o istorie de peste 130 de ani.