Descoperire importantă la Iași! Monoxilă din lemn aflată într-o balastieră de pe râul Moldova, adusă la Palatul Culturii

0
261

O monoxilă din lemn descoperită de muncitorii unei balastiere de pe râul Moldova, din comuna Mirosloveşti, a fost adusă la Palatul Culturii din Iaşi pentru a fi cercetată şi datată de istorici şi specialişti.

Potrivit şefului Muzeului Etnografic al Moldovei, Victor Munteanu, monoxila din lemn, o ambarcaţiune confecţionată dintr-un trunchi scobit, a fost descoperită la sfârşitul săptămânii trecute la o balastieră de pe râul Moldova din satul Soci, comuna Mirosloveşti. Ambarcaţiunea are 8,5 metri şi este posibil să dateze începând din secolul XVI, scrie AGERPRES.

„O astfel de ambarcaţiune se găseşte destul de rar în zona noastră. Nu ştim exact dacă e confecţionată din stejar. E prea uşoară pentru un stejar. Posibil să fie din plop de luncă. În general erau confecţionate din stejar. Cu certitudine are câteva sute de ani. Înclin să cred că este începând din secolul XVI. Posibil să fie şi de la începutul secolului XX sau înainte de secol XVI. Pare a fi o ambarcaţiune medievală. Laboratorul va stabili ce vechime are. Transport de alimente, în special al sării. În arealul nostru, în special Transilvania spre Ungaria, Valahia, Ţara Românească se foloseau fie la transport persoane, ceea ce e puţin probabil, fie la transport de mărfuri. Sarea era un produs foarte căutat. Valea Moldovei are foarte multe zăcăminte de sare. Acum ar fi grozav dacă am mai găsi şi alte monoxile, dar e posibil să fie unica. Zona în care a fost descoperită nu e o zonă cu comunităţi. Posibil să fi fost adusă de ultimele viituri, să fi fost îngropată sub un mal vreo 30 de ani, să fi venit o altă viitură. Analizele de laborator vor stabili data exactă”, a declarat Victor Munteanu.

O ambarcaţiune similară, care are 12 metri, a fost descoperită la Ploieşti şi este datată din secolul II.

În prezent, o replică a unei monoxile din cultura Cucuteni, o cultură veche de peste 5.000 de ani, se află expusă la Palatul Culturii.

Managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi, Lăcrămioara Stratulat, a declarat că monoxila va fi conservată după ce vor fi luate probe pentru a o data şi a stabili din ce fel de lemn este construită.

„Ea s-a conservat foarte bine în apele râului. După ce a fost scoasă la aer începe să crape. După ce o descărcăm, dorim să îi creăm un mediu asemănător celui din care a fost scoasă. Treptat, treptat o conservăm. Nu ştiu unde o vom putea expune. Spaţiul expoziţional este mare. Deocamdată trebuie să îi stabilim vechimea. O barcă de asemenea dimensiuni trebuia să fie pe o apă mare, dar să aibă şi meşteri care să o poată manevra. Nu ne hazardăm să spunem vechimea”, a spus Lăcrămioara Stratulat.

 

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.