Metoda inedită prin care hackerii ne pot afla parolele

0
177

Infractorii cibernetici ar avea posibilitatea să intre în posesia parolelor utilizatorilor de internet în primul minut după ce aceştia le-au tastat, folosindu-se de căldura reziduală rămasă pe tastele recent atinse, este noua descoperire a cercetătorilor de la Universitatea din California, Irvine (UCI), publicată în lucrarea „Thermal Residue-Based Post Factum Attacks On Keyboard Password Entry”.

Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset, echipa de cercetători au rugat 30 de utilizatori să introducă 10 parole diferite, atât puternice, cât şi slabe, cu ajutorul a patru tastaturi externe obişnuite.

„Utilizând o cameră termică, cercetătorii au scanat apoi căldura reziduală rămasă pe tastele recent atinse. În cea de-a doua etapă, au apelat la opt non-experţi în domeniu, care, în calitate de ‘adversari’, au fost rugaţi să reconstituie setul de taste folosite, din datele termografice – lucru pe care l-au realizat cu succes. Pe scurt, subiecţii au desluşit fără probleme seturi întregi de combinaţii, capturate de aparatul foto chiar şi după 30 de secunde de la atingerea primei taste. În plus, a fost posibilă recuperarea unui set parţial de taste la un minut după ce prima tastă a fost apăsată (…) Piesele puzzle-ului astfel obţinute ar putea fi utilizate cu uşurinţă pentru atacurile de spargere a parolei”, se arată în cercetare.

Un studiu publicat în anul 2011 a dezvăluit că şi codurile PIN introduse prin tastatura bancomatelor pot fi recuperate în acelaşi mod.

„Dacă tastaţi parola şi plecaţi de lângă aparat, ar putea fi aflate multe despre parola dvs. Având sângele cald, oamenii preferă în mod natural medii mai reci decât temperatura lor internă. Din cauza acestei diferenţe de temperatură, este inevitabil să nu lăsăm reziduuri termice pe numeroase obiecte pe care le atingem în mod obişnuit, mai ales cu mâinile goale”, susţine unul dintre autorii lucrării, Gene Tsudik, citat de blogul Eset România.

Conform articolului, acest nou tip de atac post factum constituie o ameninţare reală pentru sistemele bazate pe parolă, nu în ultimul rând pentru că „dispozitivele anterioare de detectare a nişelor devin din ce în ce mai puţin costisitoare”.

În contextul noii descoperiri, academicienii de la Universitatea din California, Irvine, recomandă o serie de măsuri de atenuare care ar trebui să facă imposibil sau măcar mai dificil furtul datelor personale. Astfel, acestea includ trecerea mâinilor peste tastatură după introducerea informaţiilor sensibile sau tastarea aleatorie cu scopul de a genera „zgomot termic’, pentru a acoperi urmele lăsate pe tastatură. O altă soluţie face referire la folosirea mouse-ului pentru a tasta parola direct de pe tastatura de pe ecran.

În ultimă instanţă, ca măsură extra-protecţie se propune folosirea de mănuşi izolante, iar în alte cazuri purtarea unor unghii false acrilice lungi.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.