Politehnica rămâne și în 2018 cea mai bine clasată universitate din Iași în topul SCImago Institutions Rankings

0
191

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) rămâne și în anul 2018 cea mai bine clasată instituție de învățământ superior din Iași în clasamentul internațional SCImago, aceasta fiind pe poziția a șaptea la nivel național și pe locul 685 la nivel internațional.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings analizează instituțiile de învățământ superior și cele care au o predominantă componentă de cercetare clasificându-le printr-un algoritm care îmbină trei seturi de indicatori – performanța cercetării, în proporție de 50%, inovația, 30%, și impactul social, 20%, măsurat prin vizibilitatea în mediul online a universităților luate în considerare pentru analiză.

Cea mai bună poziționare a TUIASI în acest clasament s-a înregistrat în anul 2016, când Politehnica ieșeană s-a clasat pe poziția a patra. Și în 2018, ca și în ultimii trei ani, cele mai bine clasate în SCImago Institutions Rankings sunt universitățile cu profil tehnic, fiind un clasament concentrat în mare parte pe rezultatele din activitatea de cercetare, iar datele folosite provin din clasamentul SCOPUS, unul dintre cele mai apreciate la nivel internațional.

„Clasamentul SCImago ia în considerare performanță științifică, strict cuantificabilă, fără să fie afectat de criterii subiective bazate pe răspunsurile universităților. Din acest motiv, cu atât mai mult este o performanță poziționarea universității noastre între primele din țara și prima din Iași. Iar acest rezultat reprezintă o constantă pentru topurile bazate pe evaluarea științifică și academică. De altfel, aceasta s-a regăsit și în creșterea finanțării de excelență a Politehnicii ieșene cu circa 25% comparativ cu anul trecut”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În realizarea clasamentului s-au luat în considerare opt criterii la nivel de cercetare, trei pentru componenta de inovație și două pentru impactul social. Reprezentanții SCImago au precizat în prezentarea metodologiei că folosesc criterii dependente de dimensiunea universității, cât și criterii care nu țin seama de acest aspect, astfel încât, în urma rezultatului final, să se poată face comparații rezonabile între universitățile mai mari și cele mai specializate care sunt, invariabil, mai mici.

Pe primele trei poziții la nivel național se află Universitatea Politehnica din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica Timișoara, în timp ce la nivel internațional, cea mai bine clasată universitate este Harvard, urmată de Stanford și Massachusetts Institute of Technology.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.