Ziua Pompierilor este aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, pentru a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 175 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă prin forţa armelor mişcarea revoluţionară de la 1848.
La trei decenii după acea confruntare, pompierii artileriști își demonstrau din nou virtuțile ostășești, contribuind la trecerea Dunării de către armata română și desfășurarea, cu succes, a Războiului pentru Câștigarea Independenței.
Bătălia de la Dealul Spirii a ajuns să fie un simbol al rezistenței românilor. 48 de români au murit și alți 57 au fost răniți, în timp ce de partea otomanilor au fost peste 400 de răniți și 158 de persoane decedate.
În memorial pompierilor conduși de Pavel Zăgănescu, un monument a fost ridicat la Dealul Spirii. Ziua de 13 septembrie are o semnificație și o istorie importantă pentru țara noastră, fiind desfășurate mai multe activități în această zi.
Onoare pentru pompierii români din timpul revoluției pașoptiste
Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953, iar după revoluție acest lucru a fost legiferat.
Tragedia de la Mihăileşti, din 24 mai 2004, constituie alt moment de jertfă al pompierilor militari, consemnat în paginile istoriei contemporane, în care aceştia şi-au pierdut viaţa la datorie, iar 18 persoane au decedat.
Din decembrie 2004, în România funcţioneaza un nou mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu standardele impuse de integrarea în structurile NATO şi ale Uniunii Europene: a fost organizat şi funcţionează Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.