Sărbătoare MARE – Sfinții Mihail și Gavril! Ce nu este bine să faci în această zi

0
136

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Tot în această zi, se duc ofrande pentru cei adormiți la biserică, numite „moşii de Arhangheli”.

Ținând cont că această sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil!

Sfinții Mihail și Gavril sunt prăznuiți an de an, pe data de 8 noiembrie. Se spune că aceștia sunt călăuzele sufletelor spre Rai, așadar, în această zi se împart alimente și se pomenesc cei plecați dintre noi.

Mai mult de atât, Sfinții Arhangheli „ard păcatele acumulate de oameni și le purifică prin post conștiințele”.

În cărțile de rugăciune, Sfântul Arhanghel Mihail este numit „Arhistrateg al puterilor cereşti” și este înfăţişat în chip de oştean cu o sabie de foc.

Nu este bine să te cerți sau să bârfești

De aceea, în această zi sfântă nu trebuie să ne certăm sau să bârfim, în caz contrar, vom fi urmăriți de ghinion timp de 5 ani. Tot de Sfinții Mihail și Gavril, cei care postesc vor fi feriţi de boli şi accidente.

În ziua de 8 noiembrie, gospodinele din Transilvania sau Bucovina coc „turta areţilor”, areții însemnând berbecii despărţiţi de oi.

În vremurile de demult, areții erau sloboziţi din nou în staulul oilor, iar femeile coceau turta preparată din grâu sau porumb, pe care o aruncau între oi.

Astfel, dacă turta cădea cu faţa în sus, oilor le mergea bine şi fătau uşor, dacă turta cădea cu fața în jos era rost de rău, oile pierdeau mulți miei înainte de a-i aduce pe lume. Acest obicei este strâns legat de statutul acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavril de patroni ai oilor.

Nu se muncește pe 8 noiembrie

Tot în această zi nu se muncește pentru că, în caz contrar, persoanele respective se vor chinui înainte să moară. Nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice: curățenie, mâncare, călcat, măturat etc.

În fiecare an, există tradiții care se păstrează cu sfințenie. Se spune că este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo. De obicei, în sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.