Comunele IEȘENE, campioane la NEREGULI privind acordarea ajutoarelor SOCIALE

0
147

La nivelul județului Iași, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecții Sociale a efectuat, anul trecut, controale la un număr de 55 de primării unde există persoane care beneficiază de plăți sociale. În urma acestor acțiuni au fost verificate 970 de dosare de ajutor social, în care au fost cuprinse 2.690 de persoane.

Prin intermediul unei campanii demarate la nivel național, inspectorii social verifică beneficiarii pentru a vedea dacă există situații în care ei sunt apți de muncă.

Doar anul trecut, la nivelul județului Iași s-au dispus 124 de măsuri pentru remedierea acestora, din care 87 pentru erori privind instrumentarea dosarelor și 37 pentru deficiențe în organizarea activității în domeniul beneficiilor sociale de la nivelul primăriilor.

„Toate măsurile dispuse au fost îndeplinite ulterior la termenele stabilite și au fost întocmite 15 dispoziții/decizii pentru constituire/recuperare debite în valoare de 37.846 lei. În timpul misiunii de control s-a efectuat și consilierea reprezentanților primăriilor verificate (primari, viceprimari, secretari, asistenți sociali) cu privire la clarificarea unor aspecte din legislație, identificarea de persoane/familii vulnerabile și a unor forme de sprijin și intervenție adecvate precum și cu privire la modalitățile de lucru în vederea eficientizării activității acestora”, au transmis reprezentanții AJPIS Iași.

În cadrul acestei campanii au fost desfășurate acțiuni de control la 43 de UAT-uri din județ, unde au fost verificate în total 1.244 de dosare de beneficii sociale pentru cei cu venit minim garantat sau cu alocație pentru susținerea familie. Din cei peste 4.100 de beficiari s-au identificat 585 de dosare cu unele deficiențe în gestionare.

„Pentru nereguli identificate la instrumentarea dosarelor au fost dispuse 1.632 măsuri, pentru nereguli identificate în organizarea și funcționarea activității în domeniul beneficiilor de asistență socială au fost dispuse 47 de măsuri, iar în ceea ce privește modul de gestionare a unor situații de vulnerabilitate, șapte măsuri. La 31.12.2021, erau neîndeplinite două măsuri cu privire la remedierea neregulilor identificate în dosarele beneficiarilor și o masură cu privire la remedierea neregulilor identificate în organizarea și funcționarea activității, fiind emise opt dispoziții/decizii de constituire/recuperare debite în valoare de 7.016 lei”, a mai transmis AJPIS.

La nivelul județului Iași există 273.610 de persoane care primesc ajutoare sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.