FOTO: Roboți medicali la Spitalul de Recuperare Iași. A fost prezent și Ambasadorul Republicii Coreene

0
612

Primarul Mihai Chirica și Excelenţa Sa Kim Yong Ho, ambasadorul Republicii Coreene în România, au avut astăzi, 7 decembrie 2021, o întâlnire oficială și au participat la o serie de evenimente menite să creeze noi oportunități de colaborare între Municipiul Iași și Coreea de Sud. Excelența Sa a fost însoţit de o delegaţie din care a făcut parte şi directorul general al The Korea Trade – Investment Promotion Agency – KOTRA (o organizație de promovare a comerțului și a investițiilor), Hur Jinhak, de la secţia comercială a Ambasadei.

În cursul dimineții, la Palatul Roznovanu, primarul Mihai Chirica și Excelenţa Sa Kim Yong Ho au discutat despre relațiile bilaterale dintre România și Coreea și despre evoluția recentă a acestora. Edilul-șef și ambasadorul au abordat posibilitățile de extindere a cooperării în domeniile economic, medical, cultural și universitar dintre cele state și, în particular, dintre Coreea de Sud și Municipiul Iași. Este de menționat faptul că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care ambasadorul a vizitat-o luni, 6 decembrie 2021, are încă din 1990 excelente relații de cooperare cu universități din Coreea de Sud, având  și un Centru de Studii Coreene în Corpul R (fosta clădire Romtelecom).

Aflat pentru a doua oară în Iași, Excelența Sa  Kim Yong Ho s-a declarat impresionat de dinamica dezvoltării orașului nostru, motiv pentru care în cursul acestei vizite a și fost însoțit de reprezentantul KOTRA.

După întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Iaşi, primarul Mihai Chirica şi delegația sud-coreeană au făcut o vizită la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, unde au participat la o prezentare a ultimelor echipamente din dotarea Compartimentul de Robotică. „Prin noile dotări de înalt nivel tehnologic, tratamentele specifice vor fi mult mai ușor de aplicat și cu șanse crescute de reușită. Din fericire, aceste aparate de ultimă generație sunt însoțite și de specialiști pe măsură, așa cum sunt cadrele medicale de la Spitalul de Recuperare”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Alături de medicii unității, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, Carmen Cumpăt, a prezentat cele trei echipamente medicale achiziţionate în acest an de Primăria Municipiului Iaşi, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, în valoare totală de peste 4,2 milioane lei (un aparat exoschelet pentru membrele superioare, un sistem robotizat pentru recuperarea membrului superior şi un sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului, destinat pentru evaluarea şi reabilitarea mersului pacienţilor şi evaluarea online a parametrilor mişcării), și a subliniat faptul că acestea fac parte dintr-un program de investiții mai amplu de care beneficiază unitatea medicală, atât cu fonduri locale, naționale, cât și europene.

„Felicit Primăria Municipiului Iași și Spitalul de Recuperare pentru aceste dotări și sper ca de acestea să beneficieze cât mai mulți cetățeni din Iași și din România”, a transmis Excelenţa Sa Kim Yong Ho.

„Statul coreean are una dintre cele mai puternice economii și este un exemplu pentru noi și pentru multe alte țări din lume. Sperăm ca investițiile coreene să își facă simțită prezența tot mai mult în orașul nostru, în Moldova și în întreaga țară”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

În finalul vizitei în orașul nostru, delegaţia sud-coreeană a avut la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi o întrevedere cu reprezentanții mediului de afaceri local. La eveniment au participat și reprezentanții a două firme româno-coreene, din domeniul produselor cosmetice și cel alimentar.

Despre echipamentele de la Spitalul de Recuperare

Cele trei echipamente de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași sunt folosite pentru recuperarea pacienților secțiilor de Recuperare Medicală Neurologie și Medicină Fizică și Balneologie.

Utilizarea sistemului robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului în cadrul secției Recuperare  Medicală Neurologie se adresează atât pacienților cu deficite funcționale secundare afecțiunilor neurologice cu diverse etiologii, pacienților cu sechele algofunctionale complexe în context posttraumatic, cât și celor cu sechele neuromusculare post infecție cu SARS-CoV-2.

Carmen Cumpăt, manager Spital de Recuperare Iași: ”Ne doream foarte mult extinderea centrului de robotică al spitalului pe care l-am înfiinţat acum câţiva ani. Va mai fi implementat un proiect pe robotică medicală, aşa cum ştiţi ROBO-MUVU, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea şi Institutul de Neurochirurgie din Chişinău. La anul vor începe şi lucrările şi, acolo vor fi alţi roboţi de recuperare. Scopul acestei dotări a spitalului a fost, de fapt, reducerea timpului de acces la serviciile medicale oferite de spital. Aşa cum ştiţi, înainte de pandemie erau liste de aşteptare la cei doi roboţi, de câteva luni. Noi, cu aceste dotări ne dorim să reducem acest timp de acces şi totodată să integrăm cât mai rapid pacientul în societate.”

Sistemul robotizat pentru recuperarea membrului superior este un dispozitiv robotizat utilizat în cadrul secției de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie pentru recuperarea complexă a pacienților cu dizabilitate secundară unei game largi de patologii (afectare neurologică de tip paretic sau plegic a mâinii, în diferite boli reumatismale, în patologia post-traumatică a mâinii etc.), având dublă funcție, de antrenament efectiv, dar și de evaluare a funcțiilor motorii ale pacientului în timp real.

În aceeași măsură, aparatul exoschelet pentru membrele superioare ajută la tratarea pacienților cu patologii neuro-musculare ale membrului superior cu scopul compensării diverselor deficienţe neuro-musculare (sechele mio-osteo-articulare post traumatice şi post intervenţii chirurgicale, afecţiuni neurologice periferice, afecțiuni vasculare periferice) sau recuperare post accident vascular cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.