Persoanele care beau alcool regulat au şanse mai mari să trăiească mai mult decât cei care nu beau alcool deloc, conform unui nou studiu.
Reportajul arată faptul o persoană care nu bea alcool poate avea o durată mai mică de viaţă decât una care bea alcool constant, însă moderat, scrie businessinsider.com.
Studiul, care a avut în vedere persoane între 55 şi 65 de ani, a vizat o perioadă de 20 de ani şi a ţinut cont de variabile precum statutul socio-economic şi nivelul de activitate fizică.
Condus de psihologul Charles Holahan de la Universitatea din Texas, studiul spune că rata mortalităţii a fost mai mare pentru persoanele care nu au băut niciodată alcool, mai mică pentru băutorii înrăiţi şi cea mai mică pentru cei care beau alcool moderat, până la maxim trei pahare pe zi.
Din cei 1.824 de participanţi la studiu, 41% din băutorii moderaţi au murit prematur, comparativ cu 69% din persoanele care nu obişnuiesc să bea alcool. Între timp, băutorii împătimiţi s-au descurcat mai bine decât cei care nu beau deloc, cu o rată de mortalitate de 60%.
În ciuda riscului mai mare de ciroza, diferite tipuri de cancer, dependenţă şi judecată deteriorată asociată cu alcoolul consumat în exces, cei care exagerează cu băutura au şanse mai mici să moară prematur decât cei care nu beau deloc, conform studiului, adaugă cei de la businessinsider.com.
O posibilă explicaţie pentru aceasta ar fi faptul că alcoolul este un catalizator pentru socializare, iar relaţiile sociale puternice sunt esenţiale pentru sănătatea fizică şi mentală. Cei care nu beau alcool au prezentat mai multe semne de depresie decât cealaltă extremă. Pe lângă beneficiul sănătăţii sistemului circulator, mai ales asociat cu consumul moderat de vin roşu, alcoolul îmbunătăţeşte relaţiile sociale.
Cu toate că este extrem de important ca alcoolul să fie consumat în cantităţi moderate, acest studiu merită să i se închine un pahar.