Fonduri europene pentru bazine legumicole

Date:

Tinerii din Iași au accesat fonduri europene de peste 1 milion de euro, în ultimii 4 ani, pentru investițiile în mici bazine legumicole. Potrivit specialiștilor din Iași, a crescut numărul celor interesați de banii acordați prin intermediul măsurilor 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, 6.3.- „Dezvoltarea fermelor mici” sau în Programul „Tomata”.

Aceștia au folosit banii acordați de stat sau de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta afaceri de succes în domeniul legumicol.

Un sfert dintre proiectele aprobate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și depuse de tinerii din Iași au fost pentru investițiile în agricultură, în mici bazine legumicole. Tinerii au investit peste 1 milion de euro, bani obținuți de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. Astfel, aceștia fie au încasat 3.000 de euro prin Programul „Tomata” și au cumpărat sisteme de încălzire, fie au primit între 15.000 și 40.000 de euro, fonduri europene pe care le-au investit în mărirea exploatațiilor și au înființat solarii noi sau au investit în sisteme de irigații. Indiferent de ceea ce au făcut cu banii aceștia, au reușit să dezvolte afaceri de succes cu banii primiți, astfel că produsele lor sunt vândute pe tarabele din piețe sau direct la fabrici de procesare a legumelor.

A crescut numărul celor care au solarii, fiind mici bazine legumicole în câteva comune de pe malul Prutului, precum Țuțora. I-au ajutat fondurile europene, banii de pe programul «Tomata». În jur de 100 de legumicultori de la Târgu Frumos au accesat fonduri de la AFIR și au fost bani bineveniți. Și-au dat seama că sunt importante fondurile europene, de aceea mă întreabă mereu când se dă drumul la depunerea proiectelor, mereu îi ajut și așa se dezvoltă și ei”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Cultivatorilor de Legume din Târgu Frumos, cea mai mare comunitate de legumicultori din Iași, cu câteva sute de membri.

Fermierii din Iași care au depus cereri în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au obținut între 15.000 și 40.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Cei care au primit sume mai mici au accesat treptat banii și pe alte măsuri, conform bzi.ro.  Astfel, dacă au început cu o investiție de 15.000 de euro, fonduri europene, au mai depus un proiect și pentru tinerii fermieri și au mai primit 40.000 de euro. Unul dintre fermierii din Iași, din comuna Țuțora, care a dezvoltat o afacere de succes cu banii europeni, este Paul Straton. Ieșeanul susține că în ultimii 2 ani a investit 20.000 de euro în afacere și deja a amortizat jumătate din investiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

280 de amenzi și 22 de permise de conducere reținute duminică de polițiștii ieșeni

Poliţiştii ieşeni au intervenit duminică la peste 100 de...

Turcia cere ajutorul NATO după cutremure: cel puțin 1.300 de oameni au murit

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele...

Proiectul de reabilitare a Spitalului de Pediatrie, realizat în proporție de peste 96%

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a efectuat, astăzi,...

Avertizare ANM: un val de frig va cuprinde România în următoarele zile

Interval de valabilitate: 5 - 10 februarie Fenomene vizate: val...