marți , 2 martie 2021 7:34 pm
Iasi booked.net
-1°C

Dozele de vaccin nu sunt distribuite echitabil

Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală” în ceea ce privește împărțirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), solicitând statelor și producătorilor să răspândească dozele echitabil în toată lumea.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este “într-un mare pericol” precum este și schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menită să dea startul furnizării serurilor de luna viitoare.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel puțin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

O astfel de “abordare «eu primul»” i-a lăsat pe cei mai săraci și vulnerabili în fața riscului, a explicat acesta la deschiderea anuală a videoconferinței membrilor executivi ai OMS.

Bătaia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe măsură ce mai multe variante infecțioase ale virusului au intrat în circulație.

Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate, în vreme ce o țară săracă a primit doar 25 de doze.

Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, și-a exprimat temerile la întâlnire că doar câteva țări au “aspirat” majoritatea stocurilor.

În lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obținute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea serului, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia, potrivit bzi.ro. De asemenea, România a donat Republicii Moldova, țară ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. De asemenea, UE promite că va sprijini Chișinăul în asigurarea țării cu vaccin.

 

Recomandări

Peste 200.000 de doze de vaccin Pfizer ajung, luni, în România

O nouă tranșă, de 214.110 doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech, va ajunge luni …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *