joi , 28 ianuarie 2021 12:18 am
Iasi booked.net
-1°C

Americanii vor ca cea mai săracă regiune din țara noastră să aibă șosea și cale ferată modernă

Excelența Sa Adrian Zuckerman a vizitat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, sediul local al companiei Amazon și sediul BorgWarner Inc, programul de ieri al delegației ambasadei a început cu o întâlnire cu primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu. Discuțiile de la sediul Primăriei Municipiului Iași, la care au participat și senatorul Iulia Scântei, Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, și dr. cer. şt. gr. I Cătălin Turliuc de la  Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, au vizat în special activitatea companiilor cu capital american prezente în Iași, precum și posibilitățile de extindere a relațiilor economice dintre Municipiul Iași și investitori din Statele Unite ale Americii.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenta Sa Adrian Zuckerman, a precizat, marti 17 Noiembrie, la Iasi, ca autoritatile americane din Romania lucreaza alaturi de cele romanesti pentru construirea unei sosele si a unei cai ferate.

Adrian Zuckerman a precizat că regiunea de Nord-Est, cea mai săracă din ţară, ar putea fi conectată cu o şosea şi o cale ferată la proiectul de infrastructură Via Carpathia. E vorba de autostrada care ar trebui să lege Marea Neagră de Marea Baltică şi care să treacă prin şapte ţări, inclusiv România. Potrivit ambasadorului, discuţiile dintre oficialii americani şi cei români au demarat deja, la acest moment fiind căutate soluţii de finanţare ale celor două proiecte.  “M-am întâlnit săptămâna trecută cu ministrul transporturilor să facem planuri, să vedem exact traseul pentru şosea şi traseul pentru linia ferată. Cum vorbim acum sunt grupe de la ministerul transporturilor şi ambasadă care lucrează acum şi care se uită cum să finanţeze şi să plătească pentru asta. Şi la şosea, şi cale ferată, între cele două mari lucram cu Polonia, ei o sa facă porţiunea de la Gdansk şi noi începem aici şi sper să se facă. În următorii 3-4 ani sper să fie amandouă proiecte terminate”, a spus ambasadorul.

Proiectul Via Carpathia este dezvoltat în cadrul Iniţiativei Trei Mări, care reprezintă o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). Proiectul autostrăzii a fost stabilit în cadrul unui sumimit al Iniţiativei celor Trei ţări în 2018 iar recent, oficialii americani, au anunţat că SUA susţin proiectul. Via Carpathia ar urma să pornească din Lituania şi să traverseze Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia, potrivit 7est.ro. Autostrada ar urma să plece din portul lituanian Klaipeda până în portul grec Salonic, tăind România prin partea sa de vest. Porturile Constanţa (România) şi Gdansk (Polonia) nu se află pe traseul direct al autostrăzii, dar vor fi legate de aceasta prin alte bucăţi de autostradă (Autostrada Constanţa – Bucureşti – Piteşti – Sibiu – Lugoj în cazul României).

Recomandări

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor: “Anul 2021 va fi anul de început pentru autostrăzile din Moldova!”

Ieșeanul Adrian Covasnianu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor consideră că acest an va fi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *