joi , 28 ianuarie 2021 12:05 am
Iasi booked.net
-1°C

Licitație pentru construcția de autobuze electrice

În licitația privind construcția de autobuze electrice, organizată de Primăria Iași, s-au încris până în prezent 5 constructori.

Este vorba BMC Truck & Bus SA (România), SOR Libchavy spol. sro (Cehia), Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS (Turcia), Temsa Ulasim Araclari San Tic AS (Turcia) și asocierea Bozankaya Otomotiv Mak. Ith. Ve Ihr. AS (Turcia) – Sileo GmbH (Germania).

Licitația pentru furnizarea, pe baza fondurilor europene, a 24 de autobuze electrice de 10 metri pentru municipiul Iași a atras, până la termenul limită,  nu mai puțin de cinci oferte din partea unor companii sau asocieri de firme. Astfel, la procedura de achiziție cu o prevedere financiară de 54.500.000 lei, fără TVA, respectiv 64.855.000 lei, cu TVA, adică aproximativ 13,3 milioane de euro, s-au înscris BMC Truck & Bus SA (România), SOR Libchavy spol. sro (Cehia), Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS (Turcia), Temsa Ulasim Araclari San Tic AS (Turcia) și asocierea Bozankaya Otomotiv Mak. Ith. Ve Ihr. AS (Turcia) – Sileo GmbH (Germania). „Sper ca evaluarea ofertelor și semnarea contractului să fie făcute cu celeritate, astfel încât să vedem cât mai curând aceste autobuze la treabă în orașul nostru!”, spune primarul Mihai Chirica. Achiziția este finanțată cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1, iar valoarea totală a proiectului este de 65.509.808 lei. Contractul de finanțare europeană a fost semnat pe 16 octombrie 2019, iar Primăria Municipiul Iași a realizat pe parcursul anului trecut demersurile legale privind amplasarea stațiilor de încărcare electrică.

Autobuzele electrice vor fi adaptate la transportul public și la circulația în condiții de rampă și vor avea o capacitate de minimum 50 de persoane, din care cel puțin 24 pe scaune. Autobuzele trebuie să aibă o autonomie de cel puțin 66 de kilometri, cu sistemul de încălzire sau răcire la capacitate maximă. Compania care va câștiga licitația va trebui să asigure și consumabilele pentru o durată de cinci ani sau în limita a 500.000 de kilometri, potrivit stireadeiasi.ro.

Proiectul include și construirea și punerea în funcțiune a șapte staţii de încărcare rapidă şi 24 staţii de încărcare lentă. Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

Recomandări

Secretar de stat în Ministerul Transporturilor: “Anul 2021 va fi anul de început pentru autostrăzile din Moldova!”

Ieșeanul Adrian Covasnianu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor consideră că acest an va fi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *