vineri , 16 aprilie 2021 2:36 pm
Iasi booked.net
-1°C

Locuri de munca pentru tinerii din Iași!

Criza forței de muncă din agricultură a fost rezolvată de fermierii din Iași care au angajat tineri reîntorși din străinătate. Aceștia au accesat și banii acordați de stat în programul derulat pentru a stimula angajarea tinerilor în fermele din țară. Astfel, fermierul care angajează minimum doi tineri va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare, dacă tânărul are studii superioare în domeniu, de 750 de lei, pentru persoanele cu studii medii de specialitate, și de 500 de lei pentru persoanele fără studii, potrivit bzi.ro.

Fermierii din Iași au găsit greu angajați, fiind nevoiți să caute și ani de zile persoane care să rămână în fermă minimum un an. Aceștia au apelat la ajutoarele financiare acordate de stat și au angajat deja 15 persoane pentru care beneficiază de anumite facilități. Astfel, angajatul beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

Unul dintre angajatorii din Iași este Cristina Bițiușcă, din comuna Butea, care susține că a fost dificil să găsească persoane care să lucreze în ferma cu un efectiv de 87 de bovine.

Un alt fermier care a angajat tineri și beneficiază de ajutoarele financiare acordate de stat este Mihai Lupu. Agricultorul încearcă să angajeze personal, inclusiv străini aduși din afară, încă din anul 2016, când a înființat ferma.

Fermierii din Iași mai pot depune cereri în cadrul programului derulat de Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020. Agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a doi tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat. De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare poate obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă.

Recomandări

Festivalul Internațional de Teatru pentru tineretul din Iași 2021

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) va …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *