duminică , 5 aprilie 2020 10:18 am
Iasi booked.net
-1°C

5 reguli esențiale de protecție în fața coronavirusului

Coronavirusul a apărut în China și, treptat, s-a extins în mai multe țări din lume. Este un virus extrem de periculos, care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată. Șansele să ajungă în România, sunt destul de mari, spun specialiștii. 

Se transmite prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale.

Este important ca toți să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută și tușește în cotul îndoit, sau folosește un șervețel și aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-și spele mâinile regulat.

Iată câteva reguli de protecție în fața coronavirusului, prezentate de șeful Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

1. ”Primul lucru: măștile nu sunt purtate cum trebuie! Masca respectivă are o bandă metalică, ce trebuie să fie pusă deasupra nasului și trebuie amprentată pe nas, în așa fel încât și nasul, și gura, să fie acoperite.”

2. ”O a doua măsură pe care trebuie să o ia toată lumea este să se spele cu apă și săpun. Apa și săpunul fac mai mult decât orice dezinfectant posibil.”

3. ”A treia măsură este să-și aerisească foarte bine camerele. Camerele nu trebuie închise, izolate, ci, din contră, aerul trebuie să pătrundă în cameră.”

4. ”O altă măsură, dacă au venit dintr-o zonă în care este circulație de coronavirus, trebuie să se autodeclare. Este problema de conștiință civică, trebuie să facă acest lucru! Se autodeclară pe un telefon la Direcția de Sănătate Publică. Există un card special pentru cei care vin din zonă și-și iau acel card cu ei și au acolo numere de telefon unde pot să apeleze.”

5. ”În momentul în care s-au autodeclarat, trebuie să se ducă la domiciliu și să se autoizoleze voluntar, pe o perioadă de 14 zile. În momentul de față discutăm despre 14 zile. Anunțând Direcția de Sănătate Publică, au acces la concediu medical, deci, toate lucrurile decurg absolut normal. Plus că, în fiecare zi, cineva de la Direcția de Sănătate Publică îi sună să îi întrebe de sănătate și să vadă dacă au apărut ceva simptome sau nu”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

”De îndată ce apar simptome, să spunem, potențiale, ei sunt dirijați către Institutul Matei Balș din București, către Spitalul Victor Babeș și către celelalte spitale de boli infecțioase din țară care au fost nominalizate prin ordin de ministru. Toată lumea este cu arma la picior și știe ce are de făcut”, a mai declarat șeful Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Recomandări

„O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”, spune coordonatorul militar al activității Spitalului Județean Suceava

Noul coordonator al activității Spitalului Județean Suceava, generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, care este și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *