miercuri , 26 februarie 2020 2:57 am
Iasi booked.net
-1°C

15 februarie – Ziua Internațională a Copilului bolnav de Cancer. „Kids Help Point”  va fi alături de micuții internați la “Sfânta Maria”, secția oncologie

Ziua Internațională a Copilului bolnav de Cancer este marcată la 15 februarie în fiecare an, fiind o campanie globală de colaborare pentru sensibilizarea privind copiii diagnosticați cu cancer și nevoile lor.

Organizații din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi și despre discrepanțele care există între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.

În această zi sunt organizate diverse manifestări prin care se urmărește conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor și adolescenților care suferă din cauza acestei boli, dar și familiior acestora.

Aceste acțiuni promovează o înțelegere mai profundă a problemelor și provocărilor cu care se confruntă cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cât mai bun și la îngrijire pentru toți copiii cu cancer, din întreaga lume.

Copiii bolnavi de cancer se confruntă cu situații dificile și solicitante, precum izolarea lor de colegi și prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă și de stres. În aceste împrejurări, nici un copil sau familie acestuia nu ar trebui să fie singură. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială.

Organizațiile din domeniu arată că, deși cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluționate pozitiv dacă tratamentul esențial este făcut în timp util și precizează că 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este în rândul sugarilor. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.

Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer International (fostă Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, în prezent, 177 de rețele de la nivel local și național conectate la organizații din 90 de țări de pe toate cele cinci continente.

În România, această Zi Internațională a fost marcată de către Asociația P.A.V.E.L, prin activități adesate copiilor bolnavi de cancer și familiilor.

Cancerul apare mai rar la copii și în condițiile în care este depistat timpuriu și tratat, răspunsul este mult mai bun decât în cazul adulților.

În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii din toată lumea sunt depistați cu cancer și numai 20% dintre aceștia beneficiază de tratamentul necesar. 90.000 de copii mor în fiecare an.

În România, cancerul este considerat a doua cauză de deces printre copiii cu vârste cuprinse între 4-15 ani, afectând anual circa 400 de copii.

De Ziua mondială a copiilor bolnavi de cancer, Asociația „Kids Help Point” își propune să ofere ajutoare și cadouri copiilor cu patologii oncologice de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Iași.

Mai multe informații cu privire la această campanie a oferit pr. Daniel Onofrei, coordonatorul activității pentru doxologia.ro:

Ziua mondială a copilului bolnav de cancer ne va regăsi în această perioadă alături de micuții internați la Spitalul «Sfânta Maria» din Iași, secția oncologie. Ne dorim să le oferim un tort, dulciuri, voie bună și jucării, iar acestea pot fi achiziționate cu ajutorul oamenilor cu inimă bună. Vă invităm să ne susțineți prin donații, dulciuri, jocuri sau baloane. Totodată, dorim să le mulțumim părinților profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și studenților masteranzi care s-au implicat în mod constant în proiectele noastre. Scopurile principale ale campaniilor noastre sunt bunăstarea copiilor bolnavi și sprijinul părinților greu încercați. Fiți îngeri pentru fapte bune!”.

Pentru a sprijini campania social-filantropică, puteți face o donație în contul IBAN RO97 CECE B000 30RON 0820 221, deschis la CEC Bank Iași. Detalii despre activitate puteți găsi pe www.kidshelppoint.org, pe pagina de facebook „Kids Help Point” sau la numărul de telefon 0757 480 961.

Recomandări

Șefa Urgențelor din Iași infirmă zvonurile: „Când vedeți medici îmbrăcați în costume de protecție nu înseamnă că avem un suspect de coronavirus!”

În mai multe orașe din țară s-a răspândit rumoarea despre existența unor cazuri de infecție. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *