11 octombrie, Ziua Internațională a Tinerelor Fete

Date:

Astăzi, peste 1,1 miliarde de fete cu vârsta sub 18 ani sunt pregătite să devină cea mai mare generație de femei lideri, antreprenori și factori de schimbare pe care lumea a văzut-o vreodată.

În fiecare zi, fetele depășesc granițele și barierele, abordând probleme precum căsătoria de la vârste fragede, inegalitatea în educație, violența și accesul inechitabil la asistență medicală. Fetele demonstrează că sunt de neoprit!

Ziua Internațională a Fetelor își îndreaptă atenția asupra necesității de a aborda provocările cu care se confruntă fetele din întreaga lume și de a promova drepturile acestora.

Tema din acest an se desfășoară sub deviza: „My Voice, Our Equal Future”.

Pe măsură ce fetele adolescente din întreaga lume își afirmă puterea ca factor de schimbare, Ziua Internațională a fetelor 2020 se va concentra asupra cerințelor lor de a trăi fără violența de gen, practici dăunătoare, HIV și SIDA, să dezvolte noi abilități pentru viitorul pe care îl aleg și să conducă o generație de activiști care accelerează schimbarea socială.

În 1995, la Conferința Mondială a Femeilor desfășurată la Beijing, s-a adoptat în unanimitate Declarația Generală și Platforma de Acțiune Mondială, cel mai progresist plan pentru promovarea drepturilor femeilor și fetelor. Declarația de la Beijing este prima care solicită în mod specific drepturile fetelor.

Pe data de 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 66/170 pentru a declara data de 11 octombrie Ziua Internațională a fetelor, pentru a recunoaște drepturile fetelor și provocările unice cu care se confruntă fetele din întreaga lume.

Anul acesta, comemorăm 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune Mondială, agendă globală pentru promovarea drepturilor femeilor și fetelor de pretutindeni.

Fetele adolescente au dreptul la o viață sigură, educată și sănătoasă, nu numai în acești ani critici de formare, ci și pe măsură ce se maturizează și devin femei. Dacă sunt susținute eficient în anii adolescenței, fetele au potențialul de a schimba lumea.

Fetele depășesc granițele și barierele create de stereotipuri și excludere. În calitate de antreprenori, inovatori și inițiatori ai mișcărilor globale, fetele creează o lume relevantă pentru ele și pentru generațiile viitoare.

Agenda 2030 cuprinde cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate de liderii mondiali în 2015 și întruchipează o foaie de parcurs pentru o dezvoltare care este durabilă și nu lasă pe nimeni în urmă.

Realizarea egalității de gen și a emancipării femeilor este parte integrantă a fiecăruia dintre cele 17 obiective.

La nivel mondial, aproape 1 din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani nu este angajată și nici nu are parte de educație sau formare, comparativ cu 1 din 10 băieți de aceeași vârstă. Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei și fete vor trăi cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi, 47 de milioane dintre acestea fiind împinse de sărăcia rezultată de COVID-19.

1 din 3 femei din întreaga lume a avut de-a face cu violența fizică sau abuz sexual. Datele emergente arată că de la izbucnirea COVID-19, violența împotriva femeilor și fetelor și, în special, violența în familie, s-a intensificat.

Cel puțin 60% dintre țări încă discriminează drepturile fiicelor de a moșteni bunuri funciare și non-funciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...