luni , 2 august 2021 12:42 pm
Iasi booked.net
-1°C

100 de psalți se roagă Maicii Domnului pentru România (VIDEO)

O sută de psalţi din ţară, coordonaţi de arhid. Mihail Bucă, au realizat un proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. 

În plină pandemie, psalţii s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă” – imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și distribuit de mii de ori, potrivit basilica.ro.

Arhidiaconul Mihail Bucă, iniţiatorul proiectului, a definit într-un singur cuvânt demersul: „mărturisire”.

Şi pentru mine este o lucrare nouă, frumoasă şi anevoioasă! Credincioşii noştri au avut nevoie de această gură de oxigen, mai ales in condiţiile date.

100 pentru România s-a viralizat, clipul înregistrând peste 12.000 de vizualizări în câteva ore, continuă sursa citată.

„100 de oameni care au cântat din adâncul sufletului”, a notat Mihail Bucă pe contul oficial de Facebook, subliniind importanţa comuniunii, chiar şi virtuale.

„Cu aceşti oameni minunaţi vrem să vă dăruim bucuria revederii în unitate”.

Ideea proiectului a prins contur încă de la începutul stării de urgenţă, a spus arhid. Mihail Bucă.

„Am meditat la ce se întâmplă în viaţa Bisericii, a psalţilor şi a credincioşilor  şi am zis în sinea mea că trebuie o cântare simplă, iubită de credincioşi. Aşa m-am decis asupra condacului Apărătoare Doamnă.”

După sprijinul primit din partea celor care s-au ocupat de partea tehnică, Paul Simon Esperando şi Gabriel Buzea, s-a trecut la cooptarea psalţilor.

„Prima idee a fost sa încep cu grupul Tronos care la nenumăratele concerte aduna o medie de 40-50 psalţi , iar la cele mai mari chiar 70. În condiţiile date aceste numere  mi se păreau foarte mici, ştiind că în ţară sunt mulţi oameni talentaţi şi iubitori de muzica bizantină”, a precizat dirijorul grupului psaltic Tronos.

Psalții provin din orașe precum: București, Iași, Cluj, Craiova, Mehedinți, Baia Mare, Alba Iulia, Constanța,Tulcea, Brașov, Sascut etc.

Recomandări

Un șofer din Iași a fost observat mergând pe contrasens

Mai multe poze și un video postate pe o rețea de socializare îl arată pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *