vineri , 16 aprilie 2021 12:02 pm
Iasi booked.net
-1°C

10 octombrie – Ziua europeană a donării și transplantului de organe

Ziua europeană a donării şi transplantului de organe a fost marcată pentru prima dată în 1996, la Geneva.

Din 1998, Consiliul Europei a organizat în fiecare an evenimente în diferite ţări, pentru a promova informaţii legate de donarea de organe şi transplant, pentru a mobiliza spitalele şi specialiştii în indentificarea potenţialilor donatori ce pot salva vieţi.

Totodată, în această zi sunt organizate acţiuni de conştientizare a cererii tot mai mari de donatori de organe şi ţesuturi, precum şi de a exprima recunoştinţă tuturor donatorilor şi profesioniştilor din domeniul medical pentru contribuţiile lor. În UE, peste 70.000 de persoane aşteaptă un transplant şi în medie 14 persoane îşi pierd viaţa în aşteptarea unui transplant, precizează site-ul amintit.

În 2020, motto-ul Zilei europene a donării şi transplantului de organe este „More Donors and Transplantations to Save Lives” („Mai mulţi donatori şi transplanturi pentru a salva vieţi”).

Cererea de transplant de organe este în creştere în întreaga lume, dar nu sunt suficiente organe disponibile pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor. Această lipsă de organe este un factor limitativ în tratarea multor pacienţi cu insuficienţă cronică a organelor şi a condus la un număr mare de pacienţi pe liste de aşteptare pentru transplant.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *