Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

0
210

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2013, pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an.

Această zi reprezintă o chemare la acțiune pentru a contracara acest fenomen prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea tinerilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva explatării, precum și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.

În timp ce oferta este dată de vulnerabilitățile victimelor și reprezintă condițiile specifice în care se află fiecare victimă, cererea consumatorilor de servicii sexuale sau de muncă foarte prost plătită sau neplătită reprezintă o cauză principală a acestui fenomen.

În perioada 28 – 30 iulie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași (A.N.I.T.P.- CR Iași) organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane – 30 iulie, respectiv activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile (în special tinerilor aflați în centre de plasament, centre în regim de urgență, centre de zi). Activităţile vor presupune întâlniri cu grupuri ţintă, dezbateri, diseminare de materiale informative, vizionare filme cu cracter preventiv.

Prin activități de prevenire se dorește informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să  abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Cheia luptei împotriva traficului de persoane este acțiunea împotriva toleranței sociale ridicate care încurajează acest tip de criminalitate organizată și tragerea la răspundere peanlă atât a celor care comit astfel de fapte cât și a celor care sunt dispuși să folosească serviciile victimelor traficului de persoane.

Informaţii de background:

Potrivit datelor statistice, 77,7% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2020 erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore. În cea ce privește modul de exploatare, în cursul aceluiași an, 72% au fost exploatate sexual, 15,8% prin muncă, 6,2% au fost obligate la cerșetorie, iar 0,2% au fost obligate la comiterea de furturi.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Informaţii suplimentare:

Telefon/Fax: 0232.218.822,  E-mail:  anitp.iasi@mai.gov.ro

Website: anitp.mai.gov.ro

Facebook: CR Iasi Anitp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.