Zile libere pentru români în 2020

0
435

În anul 2020, sunt 15 zile libere legale, declarate prin lege, până în momentul de față. Din cele 15 zile libere legale, 11 zile pică în timpul săptămânii. Conform prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să presteze servicii inclusiv în zilele considerate libere, vor fi remunerați corespunzător, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Potrivit legii, publicarea zilelor libere în anul în curs se face înainte de jumătatea primei luni a anului respectiv. Astfel că, Executivul va publica toate zilele libere acordate, conform Codului muncii, fără a putea pe parcursul anului să revină asupra datelor cu ordonanțe de urgență, potrivit bzi.ro.

În felul acesta, predictibilitatea zilelor libere va fi în favoarea angajaților deoarece își vor putea planifica vacanțele din timp.

Pe 20 decembrie, Guvernul a decis ca și ziua de 3 ianuarie 2020 să fie liberă.

În cadrul anului 2020 sunt 15 zile libere legale, declarate prin lege. Până acum, luni, 15 iunie 2020, românii au beneficiat de zece zile libere legale, dintre care doar două au căzut în timpul week-end-ului.

1 ianuarie – Anul Nou – zi liberă sărbătorită miercuri;
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou – zi liberă sărbătorită joi;
24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) – zi liberă sărbătorită vineri;
17 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;
19 aprilie – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
20 aprilie – A doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni;
1 mai – Ziua Muncii – zi liberă sărbătorită vineri;

1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită luni;
7 iunie – Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică;
8 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;

Ce zile libere au mai rămas

Din cele 15 zile libere legale, românii vor mai avea încă cinci zile până la sfârșitul anului curent.

15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită sâmbătă;
30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită luni;
1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită marți;
25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită vineri;
26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită sâmbătă

Beneficiarii zilelor legale libere

Trebuie amintit faptul că nu toate sărbătorile legale pică în timpul săptămânii, iar la anumite zile libere 2020, anumiți lucrători pot fi chemați la serviciu, în funcție de domeniul în care activează și prestează servicii. Sunt medii de lucru în care activitatea zilnică nu poate fi întreruptă (exemple ar fi: unități sanitare, alimentație publică), iar în acest caz, prevederile nu se aplică.

Angajații care lucrează în zilele libere legale vor fi compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile ori pot beneficia de un spor la salariu.

Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În luna iunie, românii au avut la dispoziţie două minivacanţe, de 1 şi de 8 iunie, iar ambele sărbători naţionale au fost anul acesta într-o zi de luni, ceea ce a înseamnat că week-end-ul s-a prelungit cu încă o zi.

Ziua Copilului, 1 iunie 2020, a găsit România la începutul celui de-al doilea val de relaxare, însă românii nu s-au putut bucura decât de deschiderea teraselor. Următorul weekend, cel cu Rusaliile, le-a permis să aibă trei zile libere, timp în care terasele au fost deschise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.