Taximetriștii au declarant în nenumărate rânduri că prețul pe care îl percepe Aeroportul Iași, în schimbul staționării și oferirii serviciilor pasagerilor, este unul care nu îi ajută să își mărească veniturile.
În perioada în care creșterea combustibilului și implementarea condițiilor de confort le scot mult prea mulți bani din buzunare, șoferii nu înțeleg care este necesitatea unei astfel de licențe, în condițiile în care aceștia dețin toate actele în regulă.
Autorizați de AEROPORT, dar cu pretenții mai MARI: nu pornesc mașina pentru cursele SCURTE
Pasagerii ajunşi pe Aeroportul Iaşi susţin că şoferii taxiurilor parcate lângă terminalele aerogării refuză cursele scurte.
Invocând diverse motive, precum portbagajele pline sau probleme tehnice la maşină, aceştia acceptă doar clienţi care se deplasează pe distanţe lungi sau sunt dispuşi să accepte un tarif impus de şofer dacă doresc să ajungă în zona centrală a oraşului, tarif mult mai mare decât suma pe care ar indica-o aparatele.
De precizat că taximetriștii care refuză cursele scurte, sunt de cele mai multe ori, cei cărora Aeroportul Iași le-a oferit licență de staționare.
Oprea Cristinel, taximetrist: ”Taxa percepută de Aeroport este abuzivă și nejustificată, iar colegii care sunt autorizați de către Aeroport, pratică din păcate, suprataxarea ori refuzul de clienți”
Cristinel OPREA este taximentrist în Iași. Contactat de către jurnaliștii Info Iași, acesta ne-a declarant că taxa percepută de Aeroportul Iași ajunge la 300 de lei (250 lei + TVA).
Totodată, acesta ne-a menționat că din păcate, majoritatea clienților au dreptate cu privire la taximetriștii care își fac propria lege după ce au obținut autorizarea din partea Aeroportului Iași.
”Începând de anul acesta, Aeroportul Iași a implementat suprataxarea taxiurilor care doresc să staționeze în perimetrul Aeroportului, cu 250 + TVA, ajungând la 300 lei. S-a făcut o stație de taxi, cu niște balize și piloni în care odată ce intri acolo, este destul de dificil să ieși în cazul unei urgențe având în vedere respectivul amplasament.
După regulamentul Aeroportului Iași, mașinile de taxi trebuie să se așeze și să plece în ordinea sosirii.
Personal, consider că această taxă este abuzivă și nejustificată, iar colegii care sunt autorizați de către Aeroport, pratică din păcate, suprataxarea ori refuzul de clienți. Suprataxarea se face în ordinul leilor, iar uneori se ajunge la negocierea în euro”, a declarat Cristinel Oprea jurnaliștilor Info Iași Online.
Taximetriștii autorizați și-au impus propriul tarif pentru curse
La începutul lunii ianuarie, Romeo VATRĂ, directorul general al Aeroportului, susținea că schimbările care vor fi aduse la aerogara ieșeană sunt benefice pentru ieșeni, prin impunerea regulamentului care prevedea accesul taximetriștilor care au depus un dosar de acreditare pentru a presta servicii.
Acesta era convins că doar șoferii care îndeplinesc anumite condiții vor putea oferi cele mai bune servicii celor care ajungeau în incinta aerogării.
Totuși, printre serviciile pe care urmau taximetriștii acreditați să le presteze, nu se menționa și taxa de plecare din Aeroport pe care mulți șoferi o impun clienților.
Cristinel Oprea: ”Taximetriștii autorizați nu pleacă din Aeroport până când cursa nu pleacă de la 40 de lei în sus”
Cristinel Oprea ne-a mai declarat că mulți șoferi autorizați au tarife standard pentru plecările din stația Aeroportului Iași.
Totodată, majorotatea clienților refuză să meargă cu mașinile autorizate de către Aeroportul Iași afirmând că prețul perceput de către șoferi este foarte mare în comparație cu prețul pe care îl afișează aparatul de taxat.
„În principiu, taximetriștii autorizați nu pleacă din Aeroport până când cursa nu pleacă de la 40 de lei în sus.
Am observat că în majoritatea cazurilor, clienți refuză să meargă cu mașinile autorizate de către Aeroportul Iași afirmând totodată că prețul perceput de către șoferi este foarte mare în comparație cu prețul pe care îl afișează aparatul de taxat.
Totodată, clienții au mai recunoscut că pleacă din Aeroport cu aparatul pornit, iar în timpul cursei, unii șoferi schimbă prețul final”, ne-a mai declarat Cristinel Oprea.
Taxa achitată de către taximetriști la primărie nu este luată în calcul de către Aeroportul IAȘI
Articolul 20 din Legea Taximetriei prevede ca accesul taxiurilor în stațiile de taxi sunt nediscriminatorii.
Totodată, articolul 21 din Legea 38, prevede ca orice persoană are acces egal, nediscriminatoriu, la angajarea unui taxiu aflat în poziția liberă: aflat atât în mișcare, cât și în staționare.
De precizat este faptul că taximeștriștii au achitat o taxă primăriei pentru a putea presa acest serviciu și pentru a avea acces în stațiile de taxi. Din păcate, taxa achitată către primărie nu este luată în calcul de către reprezentanții Aeroportului Iași, aceștia impunându-și propria taxare pentru taximetriști.
”Având în vedere că a fost achitată o taxă la primăriei pentru a putea activa în acest domeniu și a beneficia de stațiile de taxi, reprezentanții Aeroportului Iași încalcă legea percepând respectiva taxă pentru a putea staționa în perimetrul Aeroportului”, ne-a mai declarat Cristinel Oprea.