Un popor mare: Amploarea civilizaţiei Maya, confirmată de un studiu fără precedent (VIDEO)

0
169

Tehnologia de teledetecţie aeriană LIDAR (Light Detection and Ranging sau Laser Imaging Detection and Rangingoptice) a scos la iveală dimensiunile enorme ale complexului de oraşe antice mayaşe, ale cărui ruine sunt acum ascunse în jungla Petén (Guatemala).

Rezultatele investigaţiilor conduse de cercetătorii de la The Tulane University of Louisiana (SUA) şi Proyecto Arqueológico Holmul au fost publicate în revista Science.

Descoperirile importante ale acestui studiu sunt:

– 61.480 structuri antice, din care rezultă o populaţie estimată la 7-11 milioane de locuitori în perioada Târzie (650-800 d.Hr.). Structurile includ case izolate, palate mari, centre de ceremonii şi piramide.

– 362 kilometri pătraţi de terase sau terenuri agricole modificate şi alţi 952 de kilometri pătraţi de teren agricol viabil, care prezintă un peisaj modificat pentru a susţine timp de multe secole o agricultură intensivă necesară populaţiilor mari.

– 106 kilometri pătraţi de drumuri în interiorul şi între centrele urbane şi numeroase diguri de apărare. Această investiţie importantă în infrastructură evidenţiază conexiunea dintre oraşe şi interiorul ţării, precum şi amploarea războaielor poporului mayaş.

American Association for the Advancement of Science (AAAS) a lansat un clip video care arată dimensiunile complexului construit de mayaşi.

Rezervaţia Biosferei Maya

Fundaţia PACUNAM (Fundación Patrimonio Cultural y Natural Maya) a permis unui consorţiu format din 18 academicieni din Statele Unite ale Americii, Europa şi diferite instituţii din Guatemala să analizeze datele obţinute prin tehnologia LIDAR, care acoperă peste 2.100 kilometri pătraţi din Rezervaţia Biosferei Maya.

„Văzute în ansamblu, terasele şi canalele de irigare, rezervoarele, fortificaţiile şi drumurile dezvăluie o cantitate surprinzător de mare de modificări de teren făcute de Maya în jurul peisajului la o scară de neimaginat anterior“, a declarat cercetătorul Francisco Estrada -Belli de la The Tulane University of Louisiana.

Iniţiativa LIDAR PACUNAM (PLI) este cel mai mare proiect de sondare cu tehnologia LIDAR din istoria arheologiei mesoamericane Activităţile ştiinţifice de colaborare au furnizat numeroase date exacte, de o amploare fără precedent, pentru dezbaterile despre natura urbanismului civilizaţiei antice Maya.

 

Sursa: Epoch Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.