Un consilier județean apără BOR privitor la robia romilor: „Un țigan a ajuns domnitor în Moldova”

0
349

Consilierul județean Cătălin Timofciuc îi dă un răspuns lui Dorin Cioabă, autodeclaratul rege internațional al romilor, care a cerut ca Biserica Ortodoxă Română să își ceară scuze pentru ținerea în robie a romilor.

Consilierul județean face o radiografie a situației socio-economice din Țările Române în perioada feudală. El afirmă că robia era forma de organizare economico-juridică a timpului, deci nu i se poate imputa Bisericii chestiunea robiei romilor.

În acest sens, vine cu o informație interesantă: în Moldova am avut un domnitor de etnie țigănească. Ștefan Răzvan este numele lui, și a domnit în 1595.

”Domnul Cioabă a văzut prea multe filme americane.

Iobăgia era o practică instituționalizată În Țările Române. Era un aranjament economic și juridic rămas din timpul Imperiului Roman, care a asigurat cea mai mare parte a forței de muncă din agricultură de-a lungul epocii feudale.
În niciun caz robia nu poate fi asimilată sclaviei și, foarte important, nu ținea cont de criterii etnice sau rasiale. Era strict o formă de organizare a societății.
Mai mult, robia nu împiedica ascensiunea pe scara socială. Poate dl. Cioabă nu știe, dar în Moldova avem un țigan ajuns domnitor. Ștefan Răzvan este numele lui și a domnit în 1595, după ce fusese hatman în timpul domniei lui Aron-Vodă.”, a scris Timofciuc pe pagina personală de Facebook.

Reamintim că Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, crede că Biserica trebuie să răspundă pentru perioada în care ar fi contribuit la sclavia romilor din România, conform anunțului făcut la Conferința Romilor Europeni.

Dorin Cioabă susține că procesul va fi unul internațional:

„Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când romii au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect. O să spunem în conferință și de ce. Am cerut public și prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri elvețiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziție documente”, a spus Dorin Cioabă.

BOR a reacționat prin intermediul Biroului de Presă:

„Dacă ignorăm complexitatea realului și a istoriei, reducând totul la câteva idei simplificatoare, dacă sfidăm realitatea încercând să judecăm și să tranșăm trecutul cu un instrumentar total inadecvat acestuia, cel al sensibilităților, al actualelor drepturi civice, al avansului cunoașterii și al logicii prezentului, ca și cum acest instrumentar ar fi aplicabil și unor lucruri din afara experienței sociale în care a apărut, atunci ne aflăm cu certitudine în fața unui șir nesfârșit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.